ГоловнаСвіт

Єврокомісія може оштрафувати Францію на €4 млрд

Французький бюджет не відповідає європейським нормам

Єврокомісія може оштрафувати Францію на €4 млрд

Єврокомісія в середу, 15 жовтня, розгляне проект нового бюджету Франції, що не відповідає європейським нормам.

Про це повідомляє euronews.

Як зазначає видання, Франція йде на великий ризик, оскільки, ухваливши проект нового бюджету з величезним дефіцитом, уряд може остаточно зруйнувати фінансову систему країни. І навпаки: це може привести до революційного прориву на противагу фінансовій політиці Німеччини.

Єврокомісія, проте, готується покарати Францію за недотримання пакту про стабільність і процвітання. Париж, зі свого боку, захищає свій проект і відмовляється йти на поступки.

"Ми серйозно підходимо до бюджету, ми відмовляємося від суворої економії. Внаслідок цього дефіцит опуститься нижче за 3% у 2017 році", - заявив міністр фінансів Франції Мішель Сапен.

2014 року дефіцит держбюджету Франції має становити 4,4% ВВП, 2015-го - 4,3%. При цьому структурний дефіцит також не зменшується, хоча, згідно з домовленостями, він не повинен перевищувати 0,5% для країн з надлишковим бюджетним дефіцитом.

Державний борг Франції вищий, ніж у середньому в Єврозоні, і становить 93,5% ВВП. Для порівняння, в Німеччині це 78,4% ВВП. При цьому зовнішній борг Франції становить €2 трлн.

Щодо державних витрат, вони не знизяться, незважаючи на обіцяну урядом економію €50 млрд до 2017 року, хоча вони і так на 10% вищі, ніж у Німеччині.

І, нарешті, податкове навантаження на французів - одне з найвищих у Європі. Вищим воно є тільки в Данії та Бельгії.

На Францію можуть накласти штраф у €4 млрд. Уникнути його вона зможе, тільки довівши спроможність свого плану.

Як зазначає euronews, на тлі побоювань, що Єврокомісія відхилить французький бюджет, рейтингове агентство Standart & Poor's знизило прогноз рейтингу Франції до "негативного".

Єврокомісія може видати рекомендації виправити бюджет. Вони не є обов'язковими, і міністр фінансів Франції Мішель Сапен вже заявив, що закон не переглядатимуть під тиском Брюсселя.

Разом з тим, зазначає видання, така поведінка Парижа має негативний вплив на довіру до європейських механізмів запобігання фінансовим кризам і навіть може призвести до санкцій.

Наразі економіка Франції перебуває в перманентній стагнації. Це призвело до відставки попереднього уряду Франції в серпні 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram