ГоловнаСвіт

Мер Кишинева запропонував демонтувати пам'ятники радянським солдатам

Росія за 20 років витратила близько $2,75 млн на реконструкцію військових поховань і меморіалів у Молдові.

Мер Кишинева запропонував демонтувати пам'ятники радянським солдатам

Мер Кишинева, віце-голова Ліберальної партії Дорін Кіртоаке заявив, що Молдові за прикладом Естонії слід демонтувати і перенести пам'ятники радянським солдатам.

"Естонія демонтувала монумент "Бронзовий солдат" з центру міста, перенісши його на периферію, відновивши тим самим коректний стан речей. Якщо Молдова наслідуватиме ций приклад, то через 10, 15, 20 або 25 років ми будемо громадянами Європи з усіма правами", - заявив мер після поїздки в Таллінн, де він зустрічався з лідером Партії реформ, прем'єр-міністром Естонії Тааві Рійвасом.

У Росії розсердилися через заяву Кіртоаке. Так, голова слов'янської правозахисної організації "Віче" Микола Гуцул заявив, що в Молдові за останні 20 років за підтримки російських регіонів відновлено понад 60 пам'ятників радянським солдатам, а на реконструкцію військових поховань і меморіалів в Молдові російські регіони передали близько 100 млн рублів ($2,75 млн).

Пам'ятник загиблим у Великій Вітчизняній війні, відомий як "Бронзовий солдат", демонтували у квітні 2007 року, також ексгумовано останки солдатів, похованих у братській могилі на пагорбі Тинісмяги в центрі Талліна (пізніше монумент і поховання перенесли на військове кладовище). Це спровокувало масові заворушення серед місцевих росіян як у столиці, так і в деяких інших містах країни. Під час заворушень постраждали близько 50 осіб, вбили росіянина Дмитра Ганіна (згодом справу про його вбивство закрили). У березні 2013 року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) задовольнив позов кількох постраждалих від дій поліції, зобов'язавши естонську владу виплатити їм €50 тисяч євро як компенсацію.

Разом з тим, уряди Балтійських республік і країн ЄС підтримали дії Естонії зі знесення пам'ятника. Найбільш негативною та організованою була реакція на події в Естонії з боку Росії: група молодиків кілька днів тримала в облозі посольство Естонії в Москві і перешкоджала нормальній роботі посла, незважаючи на протести з боку Талліна. Також державні комп'ютерні мережі і сайти уряду Естонії зазнали координованих атак хакерів. Прем'єр-міністр Естонії Андрус Ансіп назвав реакцію Росії "грубим та скоординованим втручанням Росії у справи естонської держави".

Низка російських політиків, і зокрема мер Москви Лужков виступив з різкою критикою дій Естонії і закликав бойкотувати естонську продукцію. У різних регіонах Росії низка торгових мереж відмовилася продавати естонські товари. В деяких регіонах України, зокрема в Криму, теж звучали заклики бойкотувати естонські продукти. Мер Харкова Добкін пропонував уряду Естонії перенести пам'ятник у це місто, але отримав відмову від Естонії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram