ГоловнаСвіт

США продовжують наступ на "Аль-Каїду" в Ємені

У єменській столиці вибухнули склади боєприпасів.

США продовжують наступ на "Аль-Каїду" в Ємені
архивное фото

Під час авіаудару американського безпілотника в місті Джаар на південному заході Ємену в середу, 18 жовтня, загинули дев'ять бойовиків, пов'язаних з "Аль-Каїдою", повідомляє агентство Рейтер.

За словами свідків, безпілотники завдали трьох окремих ударів по позиціях бойовиків у Джаарі - одному з міст, які єменська армія відбила в повстанців цього літа. Жителі також повідомили, що знайшли чотири обвуглені тіла і останки ще трьох людей, зокрема, тіло одного з лідерів "Аль-Каїди" в південній провінції Аб'ян - Надера Шаддаді, який очолював групу, котра окупувала Джаар. Місцеві сили безпеки також повідомили, що двоє чоловіків носили пояси з вибухівкою і, ймовірно, планували здійснити терористичні акти в четвер.

У столиці Ємену Сані сьогодні вранці пролунала серія вибухів. Жителі столиці повідомили, що вибухнули боєприпаси арсеналу Першої механізованої дивізії, яка розташована на пагорбі в міській межі. Представник єменської армії сказав агентству, що причиною став снаряд, випущений невідомими просто по складах, проте в самій дивізії стверджують, що причиною інциденту стала несправність електропроводки і подальше коротке замикання.

"Аль-Каїда" на Аравійському півострові (АКАП), яка базується в Ємені, зміцнила свої позиції в країні під час протестів проти колишнього президента Алі Абдалли Салеха в лютому 2012 року. Бідна держава на Аравійському півострові стала ключовим полем битви Сполучених Штатів у війні проти бойовиків "Аль-Каїди". Вашингтон, який побоюється зростання могутності терористичної організації, останніми місяцями значно збільшив число авіаударів по позиціях бойовиків.

Тоді як Вашингтон зазвичай не коментує авіаударів у Ємені, британське Бюро журналістських розслідувань, яке відстежує військові операції США, повідомляє, що жертвами атак американських безпілотників цього року стали 56 мирних громадян.

Багато єменців скаржаться, що концентрація уваги Вашингтона на бойовиках є порушенням суверенітету Ємену, при цьому це відволікає увагу від інших насущних проблем, таких як безробіття, корупція, виснаження водних ресурсів і економічне відродження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram