ГоловнаСвіт

У провалі резолюції ООН щодо Сирії винен Захід, - Китай

КНР закликає Радбез ООН до співпраці.

У провалі резолюції ООН щодо Сирії винен Захід, - Китай

Офіційне інформаційне агентство уряду КНР "Синьхуа" написало, що у провалі останньої резолюції Радбезу ООН щодо Сирії винуваті західні дипломати, які намагалися проштовхнути свій незбалансований проект, який не створював достатнього тиску на опозиційні групи.

Про це повідомляє Reuters 20 липня.

У четвер Росія і Китай проголосували проти резолюції Радбезу ООН. Обидві країни втретє використали своє право вето, щоби блокувати резолюції, призначені для ізоляції сирійського президента Башара Асада та подальшого припинення 16-місячного конфлікту, жертвами якого стали тисячі людей. Проект резолюції погрожував сирійській владі санкціями, якщо вони не припинять удаватися до насильства для придушення повстання. Подвійне вето викликало негайну критику з боку США, Великобританії і Франції, які підтримали резолюцію ООН.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, який відвідав Пекін на початку цього тижня і обговорював це питання з президентом Китаю Ху Цзіньтао, сказав, що він "глибоко розчарований" голосуванням у Радбезі ООН, яке пройшло в четвер.

"Синьхуа" написало, що проект резолюції не є збалансованим, і в ньому "відображається зарозумілість і відсутність гнучкості" західних дипломатів у переговорах.

"Західні дипломати поспішили вказати пальцем на Росію і Китай після того, як резолюцію було відхилено, але вони самі винуваті в тому, що проштовхують такі необдумані проекти в рамках Ради", - йдеться в повідомленні агентства.

Хоча такі коментарі не обов'язково є офіційними, їх можна розглядати як відображення мислення китайського уряду з важливих питань. "Синьхуа" також зазначило, що проект резолюції не чинив "достатнього тиску на більш агресивні групи опозиції". Крім того, агентство наголосило, що підтримка резолюції Заходом є повідомленням, "що політики в Лондоні та Вашингтоні зацікавлені тільки в зв'язуванні рук Дамаска, а насильницьку діяльність антиурядових сил будуть терпіти і навіть заохочувати". Агентство вважає, що замість "конфронтаційного підходу" західні держави повинні працювати з Росією і Китаєм на підтримку миротворчих зусиль спільного спеціального посланника ООН і Ліги арабських держав Кофі Аннана.

"Мандат ООН щодо наглядової місії в Сирії, термін дії якого закінчується в п'ятницю, треба відновити якомога швидше, щоб дати мирним зусиллям іще один шанс. Члени Ради також мають посилити координацію і проявити гнучкість, щоб передати єдине повідомлення для всіх зацікавлених сторін у Сирії. Тільки так Рада зможе знайти ефективне рішення (сирійської) кризи і забезпечити довіру до себе", - пише "Синьхуа".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram