ГоловнаСвіт

Суд над Младичем призупинили

Суддя каже про "помилки" прокуратури.

Суд над Младичем призупинили
Фото: EPA/UPG

У Гаазі призупинено судовий процес над колишнім командувачем армії боснійських сербів Ратко Младичем.

Суд ухвалив таке рішення через "помилки" сторони обвинувачення. Коли відновлять слухання, наразі не повідомляють.

Головуючий у цій справі суддя Альфонс Орі повідомив, що прокуратура не надала адвокатам Младича всіх матеріалів обвинувачення. За його словами, сторона захисту не змогла за таких умов підготуватися до слухань. Прокурори визнали свої помилки, але пояснювати не стали.

На слуханні в четвер, 17 травня, було показано відеозапис 16-річної давності. На відео Младич шпетить голландського полковника Тома Карреманса, який командував миротворчим батальйоном під час боснійської війни і не завадив розправі над мусульманами в Сребрениці. Генерал звинуватив Карреманса в тому, що той віддав наказ натовським військовим бомбити сербів, допомагаючи цим боснійським мусульманам. Сам Младич аплодував демонстрації цієї плівки.

Нагадаємо, справу почали розглядати в середу, 16 травня.

Младича звинувачують за 11 пунктами: зокрема, в геноциді мусульман і хорватів, у військових злочинах і злочинах проти людяності під час громадянської війни.

Прокуратура вважає Младича причетним до вбивства восьми тисяч мусульман у Сребрениці 1995 року. Він командував сербськими військами, які депортували звідти жінок і дітей, а чоловіків убили після допитів. Окрім того, Младича звинувачують у тому, що його війська вбили близько десяти тисяч мирних жителів під час облоги Сараєво.

Младича заарештували у травні 2011 року в Сербії. Незабаром після цього його екстрадували з Белграда до Гааги. Сам генерал відмовляється співпрацювати з трибуналом і не визнає своєї провини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram