>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Таблиця коефіцієнтів УЄФА: Туреччина та Нідерланди катастрофічно наблизилися до України

Потрапляння чемпіона України безпосередньо в Лігу чемпіонів під питанням.

Таблиця коефіцієнтів УЄФА: Туреччина та Нідерланди катастрофічно наблизилися до України
Фото: UEFA.com

Напередодні луганська "Зоря" поступилася в Барселоні місцевому "Еспаньйолу" в першому матчі плей-оф Ліги Європи (1:3) і не поповнила скарбничку України балами для таблиці коефіцієнтів УЄФА (в кваліфікації за перемогу нараховується одне очко, за нічию - 0,5).

На сьогодні українські клуби внесли свій вклад у такий спосіб:

  • "Шахтар" - 4 очки (бонуси за місце в груповому етапі Ліги чемпіонів)
  • "Зоря" - 3,5 очка
  • "Маріуполь" - 0,5 очка
  • "Динамо" - 0,5 очок
  • "Олександрія" - 0 очок (команда ще не вступала в боротьбу)

Таким чином, українські клуби в сумі набрали 8,5 очок або 1,7 бала (кількість очок ділиться на кількість представлених клубів), що дозволяє в поточному сезоні займати тільки 34-те місце.

У сумі за 5 років Україна продовжує утримувати 9-ту позицію, але відставання від Бельгії збільшилося з 1,5 бала до 2 балів.

Однак важливіше, що відрив від Туреччини (10-та) зменшився з 0,4 до 0,2 бала. До того ж наближаються і Нідерланди, які поки що відстають від України на 1,85 бала. Не так далеко і Австрія (відставання - 2,075).

Підкреслимо, що після реформи єврокубків і впровадження з 2021 року третього турніру і восьма, і дев'ята асоціації в таблиці коефіцієнтів УЄФА мають абсолютно однакові квоти в обох єврокубках. А саме - участь п'яти клубів: два - в Лізі чемпіонів (один - у груповому раунді, один - у третьому кваліфікаційному), одного - в Лізі Європи (плей-оф раунді) і двох - в Лізі Європи-2 (один - у третьому кваліфікаційному та один - у другому кваліфікаційному).

Тож відрив Бельгії від України стратегічно не такий критичний.

А ось боротьба за 10-11 місця має велике значення.

Уже десята позиція втрачає певні привілеї (другий призер стартує в ЛЧ на етап раніше, тобто з другого раунду). Не кажучи вже про 11-те місцік яке не дозволяє асоціації автоматично делегувати свій клуб у груповий етап ЛЧ.

Ця таблиця формує представництво на єврокубковий сезон 2021/2022.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram