ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ викрила закарпатського підприємця, який допомагав Росії виробляти обладнання для військових кораблів

Щоб реалізувати оборудку, зловмисник виїхав до однієї з європейських країн, звідки перевозив сировину нібито для замовників з Близького Сходу.

СБУ викрила закарпатського підприємця, який допомагав Росії виробляти обладнання для військових кораблів
Фото: СБУ

Служба безпеки України викрила підприємця із Закарпаття, який допомагав Росії виробляти високотехнологічне обладнання для військових кораблів.

Про це йдеться на сайті СБУ.

Зловмисник постачав вогнетривку сировину, яка необхідна для виплавки сталі та її подальшого застосування для виробництва радіолокаційних комплексів для суден російського флоту.

Підприємець виїхав до однієї з європейських країн, а звідти перевозив відповідну сировину нібито для замовників з Близького Сходу. Насправді ж фігурант переправляв продукцію через територію Білорусі своїм покупцям у Росію. Для перевезення оптових партій сировини зловмисник використовував вантажівки власного автотранспортного підприємства на території ЄС.

Бізнесмен перевіз до РФ декілька партій сировини на понад 12 мільйонів у гривневому еквіваленті.

За інформацією СБУ, серед основних замовників - представники Нижньолипецького металургійного комбінату, що виробляє сталь. Це одне з найбільших російських підприємств чорної металургії.

Опісля росіяни відправляли цей сплав до підсанкційної російської компанії «Ізумруд», яка виготовляє радіолокаційне обладнання для військових кораблів.

Спецслужба повідомила, що є задокументовані факти постачання сировини до тимчасово окупованого Криму. Тут для маскування «схеми» організатор вносив недостовірні відомості до міжнародних товарно-транспортних накладних, насамперед щодо маршрутів перевезень та замовників продукції.

Під час обшуків в офісних приміщеннях підприємця на Закарпатті виявили фінансово-господарську документацію із доказами оборудок.

Фото: СБУ

Фото: СБУ

Бізнесмен отримав підозру за ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора).

Оскільки він переховується від правосуддя за кордоном, тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності.

Нагадаємо, нещодавно Служба безпеки викрила в Дніпрі схему продажу до Росії комплектуючих для систем водопостачання критичної та військової інфраструктури.

Раніше один із вінницьких машинобудівних заводів викрили на експорті до Росії комплектуючих для ремонту військової техніки.

Також СБУ викрила фармацевтичне підприємство із Житомирщини, яке постачало ліки до військових шпиталів РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram