ГоловнаСуспільствоВійна

ОБСЄ закликає негайно звільнити її спостерігачів, затриманих на окупованій частині Донбасу

Спостерігачів утримують без звинувачень. 

Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау та генеральний секретар ОБСЄ Хельга Марія Шмід закликають негайно звільнити своїх чотирьох спостерігачів, яких затримали на окупованій частині Донбасу.

«Затримання членів національної місії СММ (Спеціальна моніторингова місія) в непідконтрольних уряду районах Донецької та Луганської областей є неприйнятним, і ми закликаємо до їх негайного звільнення, – сказав Рау. – Їх затримали за адміністративну діяльність, яка входить до їхніх офіційних функцій як співробітників ОБСЄ. Уже деякий час вони утримуються без звинувачення, а ОБСЄ та їхні родини недостатньо поінформовані про ситуацію».

«Я засуджую жалюгідні акти залякування, переслідування та ворожої публічної риторики щодо СММ та співробітників місії в непідконтрольних уряду районах Донецької та Луганської областей. Усі члени нашої національної місії залишаються посадовими особами ОБСЄ, і їм слід надати функціональний імунітет, у тому числі протягом цього періоду, коли термін дії мандата закінчився», – сказав Шмід.

«Їхня робота була вирішальною в багатьох сферах, включаючи підтримку контактів із відповідними зацікавленими сторонами та громадянським суспільством, а також сприяння локальному припиненню вогню для відновлення життєво важливої інфраструктури, безпосередньо допомагаючи полегшити людські страждання», – йдеться в заяві.

З міркувань безпеки ОБСЄ наразі не може оприлюднити жодної додаткової інформації.

Напередодні, 24 квітня, в ОБСЄ повідомили, що співробітники її Спеціальної моніторингової місії в Україні потрапили в полон до російських військових на сході України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram