ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Уряд змінив норми карантину з 1 по 31 серпня

Регіони будуть поділені на червону, помаранчеву, жовту і зелену зони. 

Уряд змінив норми карантину з 1 по 31 серпня
Фото: Макс Требухов

Кабінет Міністрів на засіданні 22 липня змінив норми карантину та продовжив його до 31 серпня.

Голова МОЗ Максим Степанов повідомив, що нова постанова, залежно від епідситуації в регіоні чи адміністративно-територіальних одиницях, встановлює червоний, помаранчевий, жовтий і зелений рівні небезпеки поширення ковіду-19. 

"Рівень буде визначатися автоматизованим програмним забезпеченням на основі визначених алгоритмів. Буде моніторинг на рівні області показників, які використовуються наразі: завантаженість ліжок - не більш ніж 50%; середня кількість тестувань - не менш ніж 24 на 100 000 населення; коефіцієнт виявлення випадків інфікування - не більш ніж 11%; показник динаміки зростання випадків - не більш ніж 10%", - пояснив Степанов. 

Він додав, що в області, яка стабільно перебуває в зеленій зоні, будуть такі обмеження: у громадських будівлях - маска або респіратор; проведення масових заходів - не більше від однієї людини на 5 кв. метрів; кінотеатри, театри - заповненість на 50%; перевезення пасажирів тільки на сидячих місцях.

"Регіони, які постійно в зеленій зоні, не потребують втручання та посилення протиепідемічних заходів національного рівня. Якщо індикатори змінюються 5 днів поспіль, то відразу регіон чи його адмінтериторіальна одиниця буде в жовтому чи помаранчевому рівні", - додав Степанов.

Нагадаємо, раніше Степанов зазначив, що нові норми карантину, які встановлені в Україні, гармонізуються з європейськими, також змінюються підходи до показників захворюваності. Так, рахуватимуть не за кількістю хворих, а за динамікою захворюваності, як це робиться в країнах Європейського Союзу. 

Адаптивний карантин уведено в Україні з 22 травня.

У липні президент України Володимир Зеленський виступив проти продовження карантину більш ніж на місяць. "Усі вже втомилися від цього карантину. Потрібні чіткі рамки, як ми його продовжимо, щоб у людей були можливості для життя в безпеці, щоб міг функціонувати бізнес, щоб економіка не стояла на паузі. Тому спочатку продовжуємо на місяць, але не більше".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram