ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ повідомила про масштабні розкрадання в "Укрзалізниці" та контрабанду запчастин із Росії

Злочинна схема діяла у 2018-2019 роках. 

СБУ викрила масштабне розкрадання коштів АТ "Укрзалізниця", що створювало загрозу стабільному функціонуванню залізничних перевезень.

Слідство встановило, що у 2018-2019 роках комерсанти змовилися з деякими керівниками одного з департаментів і структурних підрозділів АТ "Укрзалізниця", повідомили в пресслужбі СБУ.

"Посадовці забезпечували ділкам перемоги в тендерах, незважаючи на те, що "підрядники" не мали відповідних дозволів і сертифікатів на здійснення ремонту колісних пар для пасажирських вагонів. Вони також постачали товариству запасні частини неналежної якості та невідомого походження, завезені контрабандним шляхом з РФ. Загальна сума контактів становила майже 200 мільйонів гривень", - йдеться в повідомленні.

Також за рахунок фальсифікації обсягів виконаних робіт фігуранти провадження перевели в готівку та привласнили близько 50 мільйонів гривень.

Фото: ssu.gov.ua

"За висновками фахівців, експлуатація на рухомому складі запасних частин, відновлених із порушенням технологічних процесів, могла створити реальні передумови до виникнення надзвичайних подій", - додали в СБУ.

У межах провадження відбулися 27 обшуків у п'яти областях - у структурних підрозділах УЗ, виробничих і офісних приміщеннях і місцях проживання фігурантів.

Фото: ssu.gov.ua

"В офісі компанії-постачальника, причетної до протиправного механізму, правоохоронці вилучили 65 тисяч доларів США, понад 2 мільйони гривень, печатки низки комерційних структур, залучених до фіктивних господарських операцій, у тому числі підроблену печатку національного перевізника", - зазначили правоохоронці. 

Триває досудове слідство у кримінальному провадження за ч. 2 ст. 364 та ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, що раніше поліція затримала підозрюваних у привласненні дизельного пального в регіональній філії УЗ "Одеська залізниця". Підозрюваними є співробітники локомотивного депо. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram