ГоловнаСуспільствоВійна

Зеленський спростував заяву ватажка "ЛНР" Пасічника про "провокацію" Об'єднаних сил

ОБСЄ не могла фіксувати обстріл, тому що її місію не пропускають на тимчасово окуповані території.

Зеленський спростував заяву ватажка "ЛНР" Пасічника про "провокацію" Об'єднаних сил
Фото: Макс Левин

Президент України Володимир Зеленський спростував заяву ватажка терористичної "ЛНР" Леоніда Пасічника про те, що українські військові нібито обстріляли мирне населення Луганської області, що було зафіксовано ОБСЄ.

Моніторингова місія ОБСЄ не має можливості фіксування, оскільки терористи не пропускають її на тимчасово окуповану територію. Про це Зеленський повідомив під час пресконференції 20 травня.

"Була заява цього Пасічника, що була провокація, і ми стріляли - й ОБСЄ це бачило. Я вам скажу – 1,5 місяця коронавірус, а десятки машин ОБСЄ не пропускають на ту територію. Жодну машину не пропускають. А вони кажуть, що ОБСЄ фіксує, що ми стріляємо по цивільних людях. Ми не стріляємо по українцях – ми відповідаємо бойовикам. Усе, що ми робимо", – пояснив президент.

Він додав, що після заяви ватажка терористів терміново скликається конференція Тристоронньої контактної групи.

"Я вірю, що вплив на них має Російська Федерація й після заяви Пасічника буде термінова зустріч у Мінському форматі – повинні на них вплинути. Я впевнений, що провокації спрямовані інформаційно проти України тільки через ту гуманітарну кризу, яка там відбувається", – зазначив Зеленський.

Він пояснив, що терористи відкидають всю допомогу, яку влада України пропонує для цивільного населення. Вони погодилися прийняти тільки допомогу Червоного Хреста. Зеленський додав, що терористи звинувачують владу України в гуманітарній кризі, хоча на окуповані території тривають поставки води, попри те, що за них не платять.

Нагадаємо, в ОБСЄ повідомили, що члени незаконних збройних формувань не пропускають спостерігачів, які здійснюють перетин згідно з офіційними дорожніми коридорами на блокпостах у Донецькій і Луганській областях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram