ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

НАН анонсувала виробництво українських тест-систем на коронавірус

Розробка вітчизняних тест-систем почалася ще в січні.

НАН анонсувала виробництво українських тест-систем на коронавірус
Фото: EPA/UPG

Національна академія наук повідомила про свій внесок у протидію коронавірусній інфекції COVID 19. Зокрема, українські вчені завершили роботу над створенням вітчизняних тест-систем SARS-CoV-2.

Про це інформує пресслужба НАН.

Повідомляють, що ще в січні, після появи інформації про епідемію нового коронавірусу в китайській провінції, вчені Інституту молекулярної біології і генетики НАН України за завданням Ради національної безпеки і оборони України розпочали роботу над створенням вітчизняних тест-систем.

"За цей час в Інституті вдалося провести дизайн і синтез чотирьох нуклеотидних праймерів, які відповідають найбільш специфічним послідовностям у геномі цього вірусу. Проведено підготовку до випробувань лабораторного варіанта оригінальної тест-системи для діагностики коронавірусу 2019 nCoV, що не підпадає під патентну охорону іноземних тест-систем, які вже опубліковані", - йдеться в повідомленні.

Зараз розроблена тест-система готується до випуску на базі Інституту молекулярної біології генетики НАН України.

Крім того, в Академії наук нагадали про розробку та впровадження в медичну практику низки препаратів з противірусною дією, зокрема імуномодулятора і противірусного засобу "Аміксин".

"Він стимулює утворення в організмі α-, β-, γ-інтерферонів, підсилює антитілоутворення, зменшує ступінь імуносупресії щодо широкого спектра вірусних інфекцій. Доведено його високу противірусну активність до вірусів - збудників грипу (зокрема високопатогенного пташиного грипу H5N1), гострих респіраторних захворювань, гепатитів, герпесу та ін.", - відзначають в НАН.

Напередодні Всесвітня організація охорони здоров'я заявила про початок перших випробувань вакцини від коронавірусу COVID-19.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram