ГоловнаСуспільствоВійна

ФСБ готувала спецоперацію дискредитації української армії

Для цього вона збиралася використовувати кримчанина-дезертира.

Фото: ssu.gov.ua

ФСБ Росії готувала спецоперацію дискредитації Збройних сил України, завербувавши для цього жителя Криму. З його допомогою російські куратори планували поширювати фейки в ЗМІ, в яких йшлося б про нібито низький моральний стан української армії.

Для вербування вони вибрали колишнього українського військового з десантно-штурмових військ, який в 2018 році вступив на контрактну службу в ЗСУ. На материкову частину України він приїхав з окупованого Криму, повідомили в пресслужбі СБУ.

"Правоохоронці з'ясували, що чоловік після окупації отримав паспорт Росії, у 2016 році склав російську присягу і був відправлений до Сирії захищати "рускій мір", - уточнили в Службі безпеки України.

За даними розвідки, саме в Сирії він і почав свою співпрацю з ФСБ, яка вирішила використовувати його українське походження для спланованої дискредитації військово-політичного керівництва України.

Кримчанина завербувала ФСБ
Фото: ssu.gov.ua
Кримчанина завербувала ФСБ

"За задумом кураторів, після вступу в ЗСУ військовий мав дезертирувати з української армії. Його "викривальні" виступи планували транслювати на російських каналах і пропагандистських ЗМІ", - додали в СБУ.

Оперативники затримали дезертира під час спроби перетину адміністративного кордону з Кримом. Під час обшуку в нього вилучили зібрану на службі військову інформацію і документи про участь у бойових діях на Донбасі.

Нагадаємо, в серпні 2019 року СБУ повідомила, що російські спецслужби намагаються вербувати українських військовослужбовців у соціальних мережах під виглядом охочих познайомитися жінок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram