ГоловнаСуспільствоЖиття

Начальник Генштабу пояснив ситуацію з опитуванням військових з приводу переговорів з "ЛДНР"

"ЗСУ і я особисто від президента ніяких вказівок не отримували".

Начальник Генштабу пояснив ситуацію з опитуванням військових з приводу переговорів з "ЛДНР"
Руслан Хомчак
Фото: facebook.com/generalpoltorak

Начальник Генерального штабу - Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-лейтенант Руслан Хомчак пояснив ситуацію з опитуванням серед військовослужбовців про можливі переговори з терористичними організаціями "ЛНР" і "ДНР".

Про це йдеться в його заяві на сторінці Генштабу в Фейсбуці.

"Збройні Сили України та я особисто від президента України - Верховного Головнокомандувача ЗСУ ніяких вказівок про проведення досліджень ставлення військовослужбовців до можливих переговорів з так званими "ЛНР/ДНР" і Російською Федерацією не отримували. Адже це питання не належить до компетенції Збройних Сил України", - підкреслив Хомчак.

Він також додав, що 17 травня на нараді керівного складу ЗСУ начальник Генштабу поставив завдання провести аналіз даних уже наявних соціологічних досліджень щодо підтримки громадянами України ведення переговорів з так званими "ДНР/ЛНР" з можливими наслідками для України.

"Будь-яких інших завдань, які стосувалися організації проведення соціологічного дослідження серед військовослужбовців з приводу можливих переговорів з так званими "ДНР/ЛНР", керівний склад ЗСУ не ставив", - зазначив Хомчак.

Він також припустив, що деякі посадові особи спотворили зміст поставленого завдання.

"За моїм дорученням телеграму відповідного органу військового управління з провокаційним змістом було скасовано і відкликано. За цим фактом призначено службове розслідування", - додав начальник Генштабу.

Нагадаємо, раніше волонтерський фонд "Повернись живим" заявив, що командири військових частин у четвер, 23 травня, отримали вимогу провести опитування серед військовослужбовців про ймовірні переговори з терористичними організаціями "ЛНР" і "ДНР". За інформацією волонтерів, документ було підписано і набув чинності 18 травня 2019 року, коли президентом ще був Петро Порошенко, а начальником Генштабу - Віктор Муженко.

В оперативному командуванні "Північ" з приводу цього розпорядження призначили службову перевірку і підкреслили, що ЗСУ не ведуть переговорів з незаконними збройними формуваннями і не беруть участі в політичних акціях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram