ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна хоче занести до переліку ЮНЕСКО унікальні печери в Тернопільській області

"Такої системи печер більше немає на європейському континенті".

Україна хоче занести до переліку ЮНЕСКО унікальні печери в Тернопільській області
Пещеры в Тернопольской области
Фото: menr.gov.ua

Україна пропонує занести до об'єктів всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО унікальні печери в Тернопільській області.

Про це поінформував міністр екології Остап Семерак, повідомляється на сайті міністерства.

Міністр наголосив, що в області розташована унікальна система печер і серед них - найбільша у світі гіпсова печера "Оптимістична".

"Тернопільщина відома всьому світу своїми унікальними природними об'єктами. Такої системи печер більше немає на європейському континенті. Схожі печери є тільки на території Сполучених Штатів Америки. Думаю, нікого не треба переконувати, що такі об'єкти природи насправді належать не одній країні, а є природним багатством людства, тому ми ініціювали занесення тернопільських печер до об'єктів всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО", - зазначив Семерак.

Він розповів, що Мінприроди провело попередні консультації з Інститутом геологічних наук, а також до цього процесу залучено Тернопільську ОДА. 

Фото: menr.gov.ua

Загалом система печер Тернопільщини налічує їх понад сотню. Серед них: Озерна (Голубі озера) - 83 км 400 м, Млинки - 14 км 330 м, Вертеба - 7 км 820 м і багато інших, розташованих неподалік. Більшість цих печер мають статус пам'яток природи загальнодержавного або місцевого значення і входять до складу національного природного парку "Дністровський каньйон".

Зазначається, що Національна комісія України ЮНЕСКО підтримала пропозицію оголосити 2025 рік Міжнародним роком печер і карсту.

Нагадаємо, раніше КМДА вирішила номінувати Хрещатик на об'єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram