ГоловнаКультура

КМДА вирішила номінувати Хрещатик на об'єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

За три роки на головну вулицю Києва створять необхідну документацію і досьє.

КМДА вирішила номінувати Хрещатик на об'єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО
Центральная улица Киева - Крещатик
Фото: kiev-tours.com.ua

Київська міськадміністрація планує включити Хрещатик до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У наступні три роки мерія буде розробляти науково-проектну документацію для підготовки досьє вулиці, повідомляє прес-служба КМДА.

"Департамент охорони культурної спадщини КМДА планує розробити науково-проектну документацію "Межі та режими використання зон охорони пам'ятки містобудування місцевого значення "Вулиця Хрещатик" для подальшої підготовки досьє на номінацію про включення вулиці Хрещатик до Попереднього списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО", - сказано в повідомленні.

Відповідна розробка включена і в програму охорони і збереження культурної спадщини Києва на 2019-2021 роки. На розробку документації заплановано виділити 1,8 млн грн на 3 роки.

Крім того, передбачено розробку науково-проектної документації "Межі та режими використання зон охорони пам'ятки історії, ландшафту місцевого значення "Історичний ландшафт Київських гір і долини р. Дніпро". Фінансування цих робіт визначено на рівні 3 млн грн на 3 роки.

Програма включає також низку інших заходів, спрямованих на збереження культурної спадщини столиці. В цілому бюджет програми на 2019-2021 роки становить 247,7 млн грн, з яких кошти міського бюджету - 102 млн грн.

Кошти будуть спрямовані, у тому числі, на реставрацію, утримання та збереження пам'яток, розробку облікових карток і проектів меж і режимів використання охоронних зон, створення Центру консервації предметів археології, запуск інтернет-порталу "Культурна спадщина міста Києва" і створення інтерактивної карти про об'єкти культурної спадщини міста Києва, встановлення інформаційних стендів біля об'єктів культурної спадщини шрифтом Брайля українською та англійською мовами, організацію та проведення "Днів європейської спадщини" в місті Києві та інші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram