ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Супрун виступила за легалізацію медичного канабісу

Супрун виступила за легалізацію медичного канабісу
И.о.министра здравоохранения Ульяна Супрун
Фото: УНН

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун виступає за легалізацію канабісу для застосування з медичною метою. Про це вона написала сьогодні на своїй сторінці у Фейсбуці.

Вона зазначає, що медичний канабіс допомагає уповільнити процес хвороби Альцгеймера, має знеболювальний ефект під час лікування раку і допомагає у лікуванні глаукоми.

"Рослини роду Cannabis містять активні речовини - канабіноїди. Найбільш вивченими є тетрагідроканабінол (ТГК) і канабідіол (КБД). Їх дія відрізняється: ТГК має виражені психотропні ефекти і збуджує нервову систему, це активна речовина "трави" чорного ринку. КБД майже не має психотропної дії, знеболює, розслабляє і гальмує. У медичному канабісі переважає КБД" - написала Супрун.

Крім того, Супрун зазначила, що медичний канабіс має безліч доведених лікувальних і паліативних ефектів і дозволений у 25 штатах США, Австралії, Канаді, його використання давно врегульовано в багатьох європейських країнах.

Також вона зазначила, що в Ізраїлі, Румунії, Македонії і Пуерто-Рико канабіс заборонений, проте дозволений у випадках невиліковних хвороб.

"Медичний канабіс має і побічні ефекти - запаморочення, байдужість, порушення пам'яті і звикання, вплив на серцево-судинні і респіраторні хвороби. Звичайно, перед будь-яким призначенням лікар зважує користь і ризики застосування і виписує споживання таких препаратів тільки за необхідності. Доступ пацієнтів до препаратів на основі канабісу - це реалізація їхнього права на медичну допомогу", - підсумувала Супрун.

Нагадаємо, в Канаді восени минулого року набув чинності закон, який легалізує марихуану. Так, Канада стала другою країною світу після Уругваю і першою країною, що входить до "великої сімки", де можна вільно продавати і купувати марихуану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram