ГоловнаСуспільствоЖиття

Митрополит Епіфаній: нова церква готова прийняти до свого складу архієреїв і священиків УПЦ МП

"Ми готові забути минуле і будувати єдину православну церкву в Україні".

Митрополит Епіфаній: нова церква готова прийняти до свого складу архієреїв і священиків УПЦ МП
Митрополит Епифаний
Фото: Сергей Нужненко

Новообраний предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив, що нова церква готова прийняти до свого складу архієреїв і священиків Української православної церкви Московського патріархату, залишивши всі суперечності в минулому.

Про це він заявив в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV, передає "Інтерфакс-Україна".

Відповідаючи на запитання про те, чи будуть якісь обмеження для священиків УПЦ МП, потенційних "агентів російського впливу", у разі їхнього бажання перейти в нову автокефальну церкву, він сказав: "Якихось перешкод або обмежень не повинно бути, якщо ми хочемо засвідчити, що дійсно прагнемо мати єдину церкву".

Митрополит Епіфаній зазначив, що дотепер були "певні суперечки, певні речі, які навіть суперечили християнським баченням". "Але ми готові забути все, ми готові перевернути цю стару сторінку, відкрити нову  і будувати єдину церкву. Адже якщо ми будемо згадувати те, що відбувалося в минулому, ми ніколи не побудуємо спільне майбутнє", - зауважив він.

На його думку, коли вже буде сформовано "тіло церкви", то ті, хто будуть приєднуватися, вже не матимуть "такого проросійського впливу" на цю нову церкву. "Тому що якщо вони побачать, що ця церква відстоює інтереси українського суспільства, спирається на український народ і служить йому, то не буде вже ніякої потреби дивитися туди, на північного сусіда", - переконаний митрополит Київський і всієї України.

Глава Православної церкви України також вважає, що в УПЦ МП не всі архієреї перебувають під впливом Москви, і серед них є багато гідних. "Є багато тих, хто дійсно працює над розвитком церкви, священнослужителів, які займаються соціальним служінням, роблять добрі справи, але в них немає ще певної довіри, вони не можуть перейти цей бар'єр, є певний страх. Але ми готові їх прийняти, захистити, тому що ви бачите, що зараз відбувається стосовно тих, хто прийшов на Об'єднавчий собор", - пояснив він.

При цьому митрополит Епіфаній вказав, що прийняті Синодом УПЦ МП санкції щодо митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра (Драбинко) та митрополита Вінницького і Барського Симеона (Шостацький) не є дієвими, тому що вони вже стали архієреями канонічної української православної церкви.

Нагадаємо, 15 грудня була створена Православна церква України, яка об'єднала УПЦ Київського патріархату, УАПЦ і частину УПЦ Московського патріархату. Її предстоятелем було обрано єпископа Епіфанія, який отримав титул митрополита Київського і всієї України. Раніше такий титул був у Онуфрія. Епіфаній, як було анонсовано раніше, отримає томос про автокефалію напередодні Різдва - 6 січня 2019 року в Константинополі.

УПЦ МП відмовилася визнати створення Православної церкви України.Загалом з 10 архієреїв УПЦ МП, чиєї появи очікували в Софії Київській, фізично були присутні лише двоє - митрополити Переяслав-Хмельницький Олександр (Драбинко) і Вінницький Симеон (Шостацький).

Відсутній на Соборі митрополит УПЦ МП Софроній (Дмитрук) записав відеозвернення, в якому закликав керуватися інтересами держави і народу. Він також повідомив, що не зміг брати участь в Об'єднавчому соборі за станом здоров'я.

Раніше Синодальне управління військового духовенства повідомило, що отримало декілька звернень від військових священиків про те, що представники РПЦ отримали від ФСБ вказівку застосовувати так звані "мобільні силові групи" проти мирян і священнослужителів УПЦ МП, які вирішили увійти в Православну церкву України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram