ГоловнаСуспільствоЖиття

Не може бути й мови про нашу залежність від Константинополя, - Епіфаній

"Після вручення томосу ми будемо самокерованою церквою".

Не може бути й мови про нашу залежність від Константинополя, - Епіфаній
Фото: Сергей Нужненко

Після отримання Томосу про автокефалію Православна церква України буде самокерованою і не залежатиме від Константинополя.

Про це сказав митрополит Київський і всієї України Епіфаній в ефірі ICTV.

"Зараз ми чуємо, що це не буде повноцінною автокефалією, що ця церква буде підпорядкована Константинополю, але це неправда. Бо, як ви чули, після обрання нового предстоятеля, його ім'я, тобто моє,  вже було в диптиху проголошене на Фанарі. Це означає, що ми займаємо почесне, хоча останнє, п'ятнадцяте місце в диптиху, а це свідчить, що ми будемо незалежною повноцінною автокефальною церквою", - цитує митрополита Епіфанія Укрінформ.

За словами предстоятеля, не можна говорити, що ПЦУ буде в складі Вселенського патріархату.

"Якщо говорити, що ми будемо в складі Константинополя, то це неправда. Константинополь, як мати-церква, сприяє і допомагає нам, Українській церкві, щоб ми об'єдналися, щоб ми створили структуру цієї церкви, а надалі, після вручення томосу, ми будемо самокерованою церквою, ми будемо керуватися тут, у Києві, і, відповідно, приймати ті рішення, які будуть корисні для цієї церкви. Тому зараз не можна вести й мови про те, що ми будемо залежні від Константинополя", - зазначив митрополит Епіфаній.

Він додав, що з подяки за допомогу в здобутті автокефалії Православна церква України буде духовно підтримувати відносини з матір'ю-церквою і Вселенським патріархом.

Нагадаємо, 15 грудня було створено Православну церкву України, яка об'єднала УПЦ Київського патріархату, УАПЦ і частину УПЦ Московського патріархату. Її предстоятелем було обрано єпископа Епіфанія (Думенко), який отримав титул митрополита Київського і всієї України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram