ГоловнаСуспільствоВійна

Громадські активісти просять заснувати День пам'яті полеглих героїв 29 серпня

2014 року в Іловайському котлі загинули, зникли безвісти або були поранені близько тисячі українських військових.

Громадські активісти просять заснувати День пам'яті полеглих героїв 29 серпня
Фото: Макс Требухов

Громадські об'єднання ветеранів війни, учасників АТО, членів сімей загиблих учасників просять Президента Петра Порошенка заснувати 29 серпня День пам'яті полеглих героїв-захисників незалежності України.

Про це сьогодні на прес-конференції заявила представниця громадської організації "Київський міський центр допомоги учасникам АТО" Світлана Яцина.

"4 роки ми чекали від влади, щоб цей день був якось означений. Сьогодні нам не потрібен якийсь день, сьогодні нам потрібне 29 серпня - щоб було встановлено на державному рівні День полеглих захисників України. Це бажання не тільки членів сімей хлопців, загиблих в "Іловайському котлі", це бажання всіх членів сімей загиблих воїнів... Ми дуже просимо вас, Петре Олексійовичу, зробити 29 серпня Днем полеглих захисників України", - сказала Яцина.

Заступник голови правління Об'єднання учасників бойових дій "Сармат" Ігор Гевко пояснив, чим обумовлений вибір саме такої дати.

"29 серпня відбувалася наймасштабніша військова операція, наслідками якої став "Іловайський котел", або "Іловайська трагедія"... Того дня загинула найбільша кількість військових за один день війни", - сказав він.

Нагадаємо, з 2016 року 29 серпня на Михайлівській площі в Києві проводять акцію пам'яті про загиблих в Іловайській трагедії.

Раніше тимчасова слідча комісія Верховної Ради з розслідування трагічних подій біля Іловайська заявила, що в цьому районі в результаті бойових дій загинули, отримали поранення і зникли безвісти близько 1 000 осіб. Місія ООН вимагає відновити розслідування Іловайської трагедії, оскільки, за висновками експертів, обидві сторони протягом боїв за Іловайськ допускали порушення прав людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram