ГоловнаСуспільствоВійна

Місія ООН вимагає відновити розслідування Іловайської трагедії

Уряд і Генпрокуратура повинні дорозслідувати порушення українських військових протягом боїв.

Місія ООН вимагає відновити розслідування Іловайської трагедії
Фото: Макс Требухов

Моніторингова місія ООН з прав людини не задоволена повнотою розслідування Іловайської трагедії. Про це на брифінгу сказала голова місії Фіона Фрейзер.

"По тому як минуло 4 роки після подій під Іловайськом, сторони конфлікту зробили обмежені кроки для розслідування повідомлень про порушення міжнародного права, прав людини і гуманітарного права, особливо вчинених щодо цивільного населення", - сказала вона.

На уточнювальне запитання, яка саме сторона проводить неефективне розслідування події, Фрейзер сказала, що уряд України і Генеральна прокуратура недостатньо приділяють уваги порушенням, вчиненим українськими військовими протягом боїв.

"Ми закликаємо уряд України провести швидке й ефективне розслідування", - зазначила вона.

Читайте: Українські фотодокументалісти презентували проект AFTERILOVAISK

Фрейзер підкреслила, що співробітники місії ООН безпосередньо прибули в Іловайськ і опитали близько 80 цивільних осіб, які повідомили про порушення.

Згідно зі звітом ООН, протягом боїв за Іловайськ загинули 366 і були поранені 429 українських військових, ще близько 300 взяли в полон.

Також загинуло щонайменше 36 цивільних осіб і зруйновано 600 будинків.

За даними моніторингової місії, у боях брали участь російські війська, які також порушували міжнародне гуманітарне право. Зокрема, зафіксовано факти катувань полонених і жорстокого поводження з ними.

Моніторингова місія ООН рекомендує Верховній Раді відновити роботу тимчасової слідчої комісії для ефективного розслідування Іловайської трагедії.

У серпні 2017 року Головна військова прокуратура завершила розслідування обставин загибелі бійців антитерористичної операції протягом бойових дій біля Іловайська Донецької області в серпні 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram