ГоловнаСуспільствоЖиття

Омбудсмен заявила про жорстоке поводження із засудженими в колонії №6 Кропивницького

В'язням бракує засобів захисту для роботи на виробництві, також там немає штатного стоматолога.

Омбудсмен заявила про жорстоке поводження із засудженими в колонії №6 Кропивницького
Фото: Омбудсмен

У Кропивницькій виправній колонії №6 працівники Секретаріату Уповноваженого ВР з прав людини виявили факти жорстокого поводження із засудженими. Про це повідомляє прес-служба омбудсмена.

Представник омбудсмена заявляє, що в камерах штрафних приміщень, у яких утримують порушників встановленого порядку відбування покарання, недостатньо природного і штучного освітлення, свіжого повітря, немає припливно-витяжної вентиляції. В одній з камер виявлено двох в'язнів, які безпідставно перебувають у камері дисциплінарного ізолятора понад два місяці.

"Зазначені особи були переведені в це приміщення 6 квітня 2018 і 15 травня 2018 на час проведення службового розслідування. При цьому, згідно з вимогами законодавства, за таких обставин у камері дисциплінарного ізолятора засуджені можуть утримуватися не більш ніж 10 діб", - сказано в заяві.

Зазначають, що в установі також не забезпечено належних умов праці для засуджених, працевлаштованих у цеху деревообробки.

"На виробничій ділянці приміщення в'язні працюють без засобів індивідуального захисту органів дихання та зору. Крім того, засуджені в установі не мають інформації про розмір нарахованої їм заробітної плати", - заявляють в омбудсмена.

"Серйозне занепокоєння під час моніторингу викликало те, що надання медичної допомоги в установі здійснюється на низькому рівні. Медична частина не укомплектована лікарем-стоматологом і терапевтом. Флюорографічне обладнання в установі не працює. Відповідні обстеження проводяться тільки раз на рік рухомою мобільною рентген-установкою територіальної установи охорони здоров'я. При цьому за останні 6 місяців в колонії померли дві людини", - повідомляє співробітник Секретаріату омбудсмена.

За результатами візиту до відповідних державних органів офіс Уповноваженого направить акти реагування.

Нагадаємо, координатор Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) в підгрупі з гуманітарних питань Тоні Фріш планує відвідати в'язниці на окупованих територіях Донецької та Луганської областей на початку вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram