ГоловнаСуспільствоОсвіта

Профтехучилища самостійно вирішують, коли закінчити вступну кампанію

Зважаючи на комплектацію груп, набір можуть проводити аж до 1 вересня.

Профтехучилища самостійно вирішують, коли закінчити вступну кампанію
Фото: vpu21.if.ua

Зараз в Україні відбувається вступна кампанія не тільки до вузів, але і в установи професійної освіти. Вона триватиме до 1 вересня, проте установи ПТО самостійно визначають конкретні терміни прийому абітурієнтів.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки.

"Вступна кампанія в установи профосвіти не має чітко визначених термінів - вони самостійно оголошують конкурс, визначають дати вступних випробувань, формують списки рекомендованих до зарахування. З огляду на комплектацію груп, заклади продовжують або завершують набір учнів, проте прийом документів повинен закінчитися до початку занять - до 1 вересня 2018 року", - зазначила генеральний директор директорату професійної освіти МОН Ірина Шумик.

Визначати рівень знань претендентів на вступ заклад може за допомогою різних критеріїв. Серед них - співбесіда, рейтинг за середнім балом свідоцтва або атестата про освіту, вступні іспити і так далі.

Цього року для навчання на бюджет у закладах профтехосвіти пропонується близько 100 тис. місць. Минулого року професійну освіту за рахунок регіонального і державного замовлення почали отримувати 101 тис. учнів. Також учнів забезпечують стипендіями та гуртожитками. Під час навчання учні можуть розраховувати на оплату виробничої практики, яка проходить на підприємствах.

За даними Міносвіти, найпопулярнішими професіями серед абітурієнтів стали перукар, кухар, кондитер, водій або слюсар з ремонту автотранспорту, штукатур, плиточник.

Нагадаємо, вступна кампанія в вузи почалася 12 липня і триватиме два тижні. Абітурієнти, які склали ЗНО, подають заяви на вступ до ВНЗ через особисті електронні кабінети, після 26 липня вузи почнуть публікувати списки зарахованих студентів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram