ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд відмовив у відведенні присяжних у справі п'ятьох екс-"беркутівців"

До вересня розгляд справи проводитиметься двічі на тиждень

Суд відмовив у відведенні присяжних у справі п'ятьох екс-"беркутівців"
Фото: rbc.ua

Святошинський районний суд Києва відмовився задовольнити заяву про відвід колегії присяжних під час розгляду справи проти колишніх співробітників спецпідрозділу "Беркут" Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури і Олега Янишевського, обвинувачених у розстрілі 48 активістів Євромайдану на вулиці Інститутській у Києві.

Про це сказав головуючий суддя Сергій Дячук.

"Суд визнав ці заяви про самовідвід такими, що не підлягають задоволенню", - оголосив він.

Раніше усі п'ятеро присяжних написали заяву про самовідвід. Вони мотивували своє рішення недостатнім рівнем оплати їхньої праці та насиченим графіком судових засідань.

У разі відведення усіх присяжних розгляд справи мали б почати спочатку.

Водночас суд вирішив, що присяжні відповідально беруть участь у процесі, проявляють неупередженість і об'єктивність. Крім того, суддя Дячук повідомив, що Державна судова адміністрація пообіцяла невідкладно ініціювати перед Кабінетом Міністрів питання про збільшення оплати праці присяжних до рівня посадового окладу судді.

Після оголошення рішення суд продовжив засідання.

До вересня розгляд справи відбуватиметься за графіком - два засідання на тиждень. Сьогодні суд почав вивчати матеріали справи, зокрема документи про розташування бійців "Беркута" у момент розстрілу активістів 20 лютого 2014 року.

Нагадаємо, в лютому і липні 2015 року правоохоронці затримали колишніх бійців спецроти "Беркута" Тамтуру, Маринченка та Янишевського. У березні-квітні 2014 року було заарештовано екс-співробітників цієї спецроти Зінченка та Аброськіна і їхнього командира Дмитра Садовника, який втік з-під домашнього арешту.

10 лютого 2016 року справи передали до суду, а 16 лютого - об'єднали в одне провадження. Однак після цього засідання кілька разів переносили через те, що обвинувачені не встигали ознайомитися з матеріалами справи.

Екс-беркутівці підозрюються у вбивстві 48 євромайданівців на Інститутській вулиці у Києві, а також узавданні 80 вогнепальних поранень активістам. Їм також інкримінується скоєння терористичного акту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram