ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Онкохворі діти ризикують отримати отруту замість ліків за держрахунок

Індійські дженерики мають дуже низьку ціну, що практично гарантує їм перемогу в тендері.

Онкохворі діти ризикують отримати отруту замість ліків за держрахунок
архивное фото
Фото: Макс Требухов

У затвердженій МОЗ номенклатурі закупівлі ліків для дитячої онкології фігурують препарати індійської фірми сумнівної якості. Про це LB.ua повідомила Оксана Корчинська, голова опікунської ради дитячої лікарні “Охматдит”, народний депутат і заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров'я.

"Це не просто крейда, це препарати, які спричиняють у хворих сильну інтоксикацію, - говорить Корчинська. - Дитячі онкогематологи вважають, що жоден із цих препаратів використовувати не можна. Свого часу їх зняли з реєстрації, але за останні два роки їх поступово перереєстрували. Я багато разів зверталася до керівництва МОЗ і Державного експертного центру з проханням перевірити, чи проходили ці препарати клінічні випробування, як належить. Але так і не домоглася розслідування. Мова про препарати, які постачає група компаній Бориса Литовського (відома на ринку особистість із дуже поганою репутацією, LB.ua вже писала про нього - Ред.)".

Препарати індійської фірми «Венус Ремедіс» і ще кілька найменувань (див. документ) мають найнижчу ціну, що практично гарантує їм перемогу в мозівському тендері.

Також Корчинська повідомила, що батьки та волонтери змушені знову збирати кошти на найнеобхідніше для хворих на рак дітей, незважаючи на те, що в попередні роки МОЗ виділяло на закупівлю достатню кількість грошей - торік це було 400 млн грн.

“Як це відбувається? Закуповується більше препаратів, потреба в яких менша, тому що за них є відкати. Вони залишаються на складі, але їх знову закуповують у великій кількості на наступний рік. А тих препаратів, дистриб\'ютори яких не дають відкатів, купують стільки, що їх вистачає тільки на півроку", - говорить Корчинська.

Нагадаємо, ВІЛ-інфіковані досі не можуть дочекатися ліків, закуплених для них МОЗ торік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram