ГоловнаПраво

В Україні на поданні скарги в ЄСПЛ намагаються зробити політичний піар, - заступник міністра юстиції

Є декілька справ з приводу подій на Майдані.

В Україні на поданні скарги в ЄСПЛ намагаються зробити політичний піар, - заступник міністра юстиції
Фото: Макс Левин

Уповноваженому у справах Європейського суду з прав людини Івану Ліщині відомо про дві скарги від посадових осіб команди Віктора Януковича і його самого, які перебувають на розгляді ЄСПЛ. Про це він сказав в інтерв'ю LB.ua

"Мені відомо тільки про справу Александрівської (ексдепутатки від Компартії України Алли Александрівської, - LB.ua) і мера Слов'янська (Нелі Штепи, - LB.ua)", - сказав він.

З приводу скарг самого Януковича або Олександра Єфремова Ліщина сказав:

"Я не бачив жодної їхньої скарги. Знову ж таки, я не знаю про справу, поки Європейський суд не передасть її уряду на коментар (комунікує). Це Страсбург каже, що в них на розгляді - понад дев'ять тисяч справ щодо України. Я їх не бачу. За рік надходить приблизно 300-400. Якщо справа комунікується, це означає, що ЄСПЛ може не розглядати її або відкласти. Причин я також можу не знати. В Україні ж на поданні скарги в ЄСПЛ намагаються зробити політичний піар".

Ліщина також зазначив, що є декілька справ з приводу подій на Майдані.

"Є, зокрема, скарги на статтю 2 і 3 (Конвенції про захист прав людини і основних свобод, - LB.ua) - право на життя і заборону тортур, а також на незаконне утримання під вартою. Позиція України полягає в тому, що порушення були, але родичі загиблих і потерпілі отримали компенсацію. Ми вважаємо, що такі справи повинні бути закриті, але останнє слово - за ЄСПЛ. Окрім того, частина скарг стосується ефективного розслідування діяльності тих, хто скоював злочини. Ці справи комунікувалися, але рішення поки що не прийнято", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram