ГоловнаПолітика

Рада скасувала штрафні бали за порушення правил дорожнього руху

Перевищення швидкості відразу каратимуть штрафом.

Рада скасувала штрафні бали за порушення правил дорожнього руху
Фото: auto.bigmir.net

Верховна Рада на засіданні в п'ятницю скасувала адміністративне стягнення за порушення правил дорожнього руху у вигляді штрафних балів.

За прийняття відповідного проєкту закону №2809 за основу проголосували 318 депутатів, у цілому - 302 депутати.

Штрафні бали були включені до Кодексу України про адміністративні правопорушення в 2015 році, коли парламент проголосував за відеофіксацію порушень ПДД.

Передбачалося, що кожному водієві на початку року нараховуватимуть 150 балів, які повинні були зніматися в разі порушень ПДР, зафіксованих в автоматичному режимі. За одне порушення хотіли знімати 50 балів.

Тобто теоретично водій міг, наприклад, тричі за рік перевищити швидкість і відповісти за це тільки віртуальними балами. У пояснювальній записці йдеться, що такий підхід "не тільки не сприяє дотриманню учасниками дорожнього руху встановлених правил, а, навпаки, створює відчуття безкарності та спонукає до наступних порушень". Це суперечить принципам КУпАП, згідно з якими адміністративне стягнення повинно запобігати новим правопорушенням.

Нагадаємо, на практиці штрафні бали в Україні не працювали, тому що автоматичну фіксацію досі не ввели. Це планують зробити з 1 травня тільки в Києві і на окремих дорогах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram