ГоловнаПолітика

Капітулянтські заяви по Криму дезорієнтують міжнародних партнерів України, - Чубаров

Чубаров закликав новий уряд до постійних консультацій і взаємодії з Меджлісом з питань Криму.

Капітулянтські заяви по Криму дезорієнтують міжнародних партнерів України, - Чубаров
Фото: facebook/Mystetskyi Arsenal

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров наголосив, що низка капітулянтських заяв щодо Криму дезорієнтують міжнародних партнерів України. Чубаров закликав новий уряд до постійних консультацій і взаємодії з Меджлісом з питань Криму і його деокупації. Про це він написав у фейсбуці. 

"Низка капітулянтських заяв останнім часом щодо Криму з боку окремих українських політиків і посадових осіб дезорієнтують міжнародні організації і міжнародних партнерів, які прагнуть підтримати Україну у відновленні її територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів, включаючи Автономну Республіку Крим і місто Севастополь", - написав Чубаров.

Зокрема, він згадав учорашню заяву новообраного прем'єр-міністра Дениса Шмигаля про можливість подачі води Північно-Кримським каналом у тимчасово окупований Крим. Чубаров упевнений, що ця заява, "озвучена ним на тлі жорсткості в Криму репресій і переслідування кримських татар, і етнічних українців з боку російських окупантів, по суті, стала підлим ударом у спину тим, хто не змирився з окупацією Криму і залишаються вірними Українській державі".

Також Чубаров зауважив, що роз'яснення, які Шмигаль оприлюднив пізніше у фейсбуці, не змінили ситуації.

Він наголосив, що відновлення водопостачання Криму через Північно-Кримський канал необхідне Москві для зміцнення і розширення військової присутності на окупованому півострові, а також для облаштування нових поселень для колонізації захопленого півострова російськими громадянами і подальшого витіснення корінного населення.

"Очевидно, що для кардинального прориву у відновленні територіальної цілісності України і захисту державного суверенітету України необхідна максимальна мобілізація українського суспільства", - резюмував Чубаров.

Нагадаємо, раніше в ефірі програми "Право на владу" новий прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна повинна подавати воду в окупований Крим. Пізніше у своєму фейсбуці прем'єр написав, що формат ток-шоу не найкращий майданчик, щоб обговорювати складні питання і що головна теза - про неможливість подачі води до Криму в нинішніх умовах - "загубилася в студії".

На заяви нового прем'єра вже відреагувала заступниця постійного представника президента України Криму Таміла Ташева. Вона зазначила, що позиція уряду Зеленського на півострові незмінна - держава-окупант (Росія) несе повну відповідальність за громадян України, які живуть у Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram