ГоловнаПолітика

Тернопільська облрада проведе виїзне засідання під стінами Верховної Ради через закон про продаж землі

Депутати категорично не погоджуються з проєктом закону.

Тернопільська облрада проведе виїзне засідання під стінами Верховної Ради через закон про продаж землі
Фото: facebook.com/ternopiloblrada

Виїзне шосте пленарне засідання дванадцятої сесії Тернопільської обласної ради відбудеться 18 грудня о 10:00 під стінами Верховної Ради України.

Про це йдеться в розпорядженні, яке 17 грудня підписав голова обласної ради Віктор Овчарук, інформує пресслужба облради.

Згідно з повідомленням, на розгляд виїзного засідання обласної ради винесено питання про категоричну незгоду з проєктом закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.

На виїзне засідання запрошені народні депутати України від Тернопільської області, голови районних рад, мери міст обласного значення.

17 грудня народні депутати, які виступають проти скасування мораторію на продаж землі сільгосппризначення, заблокувала президію і трибуну Верховної Ради. Того ж дня депутатам розіслали ключові правки до законопроєкту про землю. Вони передбачають, що ліміт на концентрацію знизять до 10 тисяч гектарів, продаж іноземцям заборонять до референдуму. Порушення цих умов буде каратися конфіскацією.

Також прописано положення про те, що до 1 січня 2025 року ціна продажу земельних ділянок, виділених у вигляді паїв, не може бути меншою від їх нормативної грошової оцінки.

Тим часом на Банковій, а також у 10 областях України "проти продажу землі іноземцям і олігархам" провели мітинги аграрії.

Нагадаємо, 13 листопада Рада прийняла в першому читанні законопроєкт №2178-10 про обіг ринку земель сільськогосподарського призначення. Законопроєкт змінює редакцію ст.130 Земельного кодексу про придбання права власності на землю сільськогосподарського призначення. Це право буде у громадян України, українських юридичних осіб, територіальних громад і держави.

На розгляд правок до другого читання знадобиться 10-12 пленарних днів.

Президент Володимир Зеленський обіцяв, що продаж землі іноземцям буде винесено на всеукраїнський референдум. Це збираються прописати в законопроєкті до другого читання.

Лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія раніше повідомив, що до кінця року парламент не встигне розглянути закон у другому читанні. При цьому у фракції вважають, що мораторій на продаж землі все одно буде чинним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram