ГоловнаПолітика

Україна в жодному разі не погодиться на вибори на окупованих територіях до виведення сил, - Зеленський

Найголовнішим для президента є обмін полоненими і припинення вогню.

Україна в жодному разі не погодиться на вибори на окупованих територіях до виведення сил, - Зеленський
Владимир Зеленский
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський заявив, що вибори в окупованих районах Донецької і Луганської областей можуть відбутися тільки за умови повного виведення сил і роззброєння всіх незаконних збройних формувань. Про це він розповів в інтерв'ю Time.

"Перед виборами нам потрібен повний висновок, повне роззброєння всіх незаконних формувань, військових формувань, незалежно від типу, групи, форми. Неважливо, яку зброю", - підкреслив президент.

Його двома головними умовами проведення виборів на Донбасі залишилися обмін полоненими в чітко обговорені терміни та припинення вогню.

"Це було вказано в усіх (попередніх угодах) як пріоритет... Але ми повинні розуміти, що стрілянина дійсно зменшилася. Це правда. Проте не зупинилася. Тому, коли ми говоримо про припинення вогню, ми повинні досягти цього. Ці перші два пункти пов'язані з життям людей. Ось чому для мене це два найважливіші моменти".

Саме виконання цих трьох пунктів дасть розуміння, що Україна хоче покласти край війні.

"Ми безумовно хочемо цього. Але це створить розуміння того, що Росія також дуже сильно налаштована на це", - сказав Зеленський.

При цьому найскладнішим питанням для президента на майбутньому саміті нормандської четвірки є відновлення контролю над кордоном з РФ.

"Якщо ми навіть дійдемо до цього, це буде найскладніше питання на цих переговорах. Чесно зізнаюся, я не підтримую те, як це прописано в (попередніх) угодах. (Відповідно до цих угод) повинні відбутися вибори, а потім контроль кордонів переходить до України... Я не згоден з послідовністю цих дій", - зазначив Зеленський.

Нагадаємо, саміт нормандської четвірки відбудеться 9 грудня в Парижі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram