ГоловнаПолітика

​Автор законів про нові правила для малого бізнесу пов'язана з фірмою, що розробляє ПЗ для касових апаратів, - Южаніна

А 2018 року Роксолана Підласа отримувала доходи і як підприємець, і як радник міністра.

​Автор законів про нові правила для малого бізнесу пов'язана з фірмою, що розробляє ПЗ для касових апаратів, - Южаніна
Ніна Южаніна
Фото: Макс Левин

Автор законів про нові правила для малого бізнесу, депутат від "Слуги народу" Роксолана Підласа, пов'язана з фірмою, що розробляє програмне забезпечення для касових апаратів

Про це повідомила у себе у фейсбуці депутат Ніна Южаніна.

"Звернула увагу на повідомлення Борислава Берези про дивний збіг обставин, за якими одна з ідейних натхненниць і авторів законопроєктів про РРО і кешбек Роксолана Підласа в минулому отримувала кошти від структури, яка займається розробкою програмного забезпечення для касових апаратів. Сама пані Підласа, створюючи нещодавно міжфракційне депутатське об'єднання "За ФОП", зазначила, що в минулому була ФОПом. Водночас на сайті Верховної Ради міститься така інформація про попереднє місце роботи пані Підласої: "Радник міністра, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України ", - написала Южаніна.

Вона додала, що незважаючи на досить юний вік "реформатора", навряд чи вона встигла багато де попрацювати.

"Тому я спробувала розібратися в достовірності цих суперечливих даних. Дійсно, судячи з декларації пані Підласої, в 2018 році вона отримувала доходи і як підприємець, і як радник міністра економічного розвитку і торгівлі України. На сайті ж МЕРТу зазначено, що радником міністра вона була призначена в грудні 2017 року. Якою ж підприємницькою діяльністю паралельно займалася ця людина?... Але річ не у виді діяльності. Фактично в 2018 році пані Підласа сиділа на двох стільцях, будучи і ФОПом, і працівником міністерства", - додала Южаніна.

Южаніна наголосила, що це не заборонено, адже працівників патронатних служб, до яких належать радники міністрів, вивели з-під дії Закону "Про державну службу" ще в 2016 році. Тобто всі обмеження, які поширюються на держслужбовців, зокрема заняття підприємницькою діяльністю, таких працівників не стосуються.

"А ось моральна сторона справи викликає запитання. Одне з них - щодо цікавого зв'язку між роботою на користь розробників ПЗ для касових апаратів і законотворчою діяльністю народного депутата - вже озвучив мій колега Борислав Береза. Друге: як можна було, незважаючи на цей факт, декларувати намір - подолання схем, учасником якої була сама?" - додала депутат.

Нагадаємо, у вересні Рада зобов'язала ФОПи 2-4 категорій переходити на касові апарати. Вимога набирає чинності з 2021 року, крім ризикових галузей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram