ГоловнаПолітика

Експосол США Пайфер - Зеленському: жодних "компромісів" із Коломойським щодо ПриватБанку

"Зеленський побудував значний політичний капітал і всередині України, і з друзями Києва на Заході, включаючи МВФ".

Експосол США Пайфер - Зеленському: жодних "компромісів" із Коломойським щодо ПриватБанку
Стивен Пайфер
Фото: 112

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер порадив українському президенту Володимирові Зеленському не йти на жодні компроміси з олігархом Ігорем Коломойським, який намагається повернути націоналізований ПриватБанк.

Про це він написав у Twitter.

"У перші місяці перебування на своїй посаді Зеленський побудував значний політичний капітал і всередині України, і з друзями Києва на Заході, включаючи МВФ. Він повинен вести себе обережно з Коломойським (наприклад, жодних "компромісів" із ПриватБанком), щоб не втратити значну частину цього капіталу", - написав він.

Пайфер також порадив Зеленському, як вести переговори на зустрічі з президентом США Дональдом Трампом.

"Будь простішим, лести і шукай безпрограшний варіант. Не ігноруй Конгрес і остерігайся Руді Джуліані (адвокат президента США, - ред.)", - написав він.

Нагадаємо, 18 грудня 2016 уряд прийняв рішення про націоналізацію ПриватБанку. Держава отримала 100% у його капіталі і докапіталізувала фінустанову на 116,8 млрд гривень. Наприкінці червня 2017 року Кабінет Міністрів вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ і висновку незалежного аудитора - компанії EY.

Ексвласники банку Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, а також компанія Triantal investments LTD оскаржили націоналізацію в суді. Позов спрямовано проти українського уряду і розглядається Окружним судом з червня 2017 року в закритому режимі. Усього в українських судах перебуває понад 150 позовів щодо ПриватБанку від обох сторін.

Раніше Коломойський говорив, що ПриватБанк його більше не цікавить, але він хоче отримати грошову компенсацію від держави в розмірі 2 млрд доларів. У вересні 2019 року він заявив, що має право вимагати частку в акціонерному капіталі установи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram