ГоловнаПолітика

Рада перейменувала чотири села

Парламент дев'ятого скликання вперше зайнявся топонімікою.

Рада перейменувала чотири села
Фото: Михаил Палинчак

Верховна Рада в середу перейменувала чотири села в Одеській, Харківській та Івано-Франківській областях.

Зокрема, село Іванівка Любашівського району Одеської області, де проживають 162 особи, перейменовано в Янівці.

Перейменування було потрібно в зв'язку зі створенням Любашівської громади, куди увійшли дві Іванівки.

Одній Іванівці вирішили повернути історичну назву Янівка, яке воно мало до 1946 року. Назва Янівка походить від прізвища місцевого поміщика Яновського.

Село Рябухине Нововодолазького району Харківської області перейменовано в Гуляй Поле відповідно до закону про декомунізацію.

За інформацією Українського інституту національної пам'яті, Рябуха був першим головою створеної більшовиками сільради і загинув "від рук куркулів" під час продрозверстки. Гуляй Поле - історична назва цього населеного пункту. Зараз там проживає всього 86 чоловік.

Село Мелихівка Нововодолазького району Харківської області перейменовано в Миколаївку відповідно до закону про декомунізацію.

За інформацією Українського інституту національної пам'яті, в 1920 році село Ленівка в честь більшовика Мелехова було перейменовано в Мелихівці. Мелехов був командиром "загону по боротьбі з куркульським бандитизмом" і загинув під час продрозверстки. У селі проживає 616 осіб.

Село Текуче Косівського району Івано-Франківської області перейменовано в село Текуча.

Йдеться про повернення населеному пункту історичної назви, оскільки назва Текуче з'явилося тільки в 1987 році. У всіх історичних матеріалах з 1620 року до середини XX століття цей населений пункт мав назву Текуча. Населення Текучого - 1415 жителів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram