ГоловнаПолітика

Зеленський користується інструментами старої влади, - Лановий

Поки що "сигналів, що економічні реформи будуть, немає".

Зеленський користується інструментами старої влади, - Лановий
Владимир Лановой
Фото: Макс Требухов

Президент Володимир Зеленський поки що не дає сигналів, що економічні реформи в Україні відбудуться. Таку думку висловив Володимир Лановий, доктор економічних наук, президент Центру ринкових реформ під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

"Нам потрібне правління реформаторів, і мова саме про парламент. Президентові нічого туди втручатися. Ми хочемо мати збалансовані гілки влади, але наразі цього не бачимо. У нас немає сигналів, що економічні реформи будуть, можливо, вони будуть після парламентських виборів. Мене турбує, що новий президент користується інструментами старої влади, створеними Кучмою в дев'яностих роках. Це інститут президента, який влазить у парламент і підпорядковує його собі", - вважає Лановий.

Експерт назвав три галузі, які, на його думку, можуть стати двигуном економічних реформ в Україні - це IT-галузь, альтернативна енергетика та екологічно чисте сільське господарство.

"Уся Європа зараз піднімається завдяки альтернативній енергетиці. У Німеччині, Франції для того, щоб створити приватну енергетичну систему - сонячну, теплову або вітрову, люди отримують від держави половину коштів як субсидію - тобто безкоштовні інвестиції, а половину - в кредит, людей стимулюють. А в Україні це робити заборонено, тому що в енергетичному секторі панує мафія", - висловився Лановий.

Окрім того, за словами експерта, в Україні близько 20-30 газових свердловин готові до промислової експлуатації.

"Сигнал про те, що тарифи для населення не буде знижено, дуже напружує і хвилює. Механізм субсидії - це ціла система, створена, щоб підтримувати стару енергетику, робити її надприбутковою. Нових свердловин не відкривають, хоча в нас є 20-30 готових для промислової експлуатації", - сказав Лановий.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram