ГоловнаПолітика

Сьогодні відбудеться інавгурація шостого президента України Зеленського

Новообраний президент складе присягу українському народу під час урочистого засідання Ради.

Фото: Анна Стешенко

У понеділок, 20 травня, в Києві пройде церемонія інавгурації шостого президента України Володимира Зеленського, обраного 21 квітня під час другого туру чергових виборів президента країни (перший тур яких відбувся 31 березня).

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Президент складе присягу українському народу о 10-й годині ранку під час урочистого засідання Верховної Ради в присутності понад 50 іноземних делегацій, які будуть представлені на рівні голів держав, урядів, парламентів, міністрів і представників керівництва міжнародних організацій.

Фото: Анна Стешенко

США на інавгурації представлятиме делегація в складі п'яти високопоставлених чиновників на чолі з міністром енергетики. Європейський Союз представлятиме віце-президент Європейської комісії. НАТО буде представлений помічником генерального секретаря відділу з політичних питань і політики безпеки.

На церемонії також будуть присутні екс-президент Німеччини, міністр з питань Європи з Франції, міністр у справах співдружності і ООН у МЗС Великобританії, голова МЗС Польщі, міністр оборони Канади, президенти Латвії, Литви, Естонії, Грузії та Угорщини, віце-президент Туреччини, прем'єр-міністр Молдови, віце-прем'єри Білорусі, Румунії, Словаччини та Болгарії, голова сенату Чехії, голова парламенту Азербайджану. Російська Федерація не була запрошена на урочистості.

Фото: Анна Стешенко

Фото: NEWSROOM

Фото: Анна Стешенко

Фото: Анна Стешенко

Також для участі в урочистому засіданні Ради традиційно запрошують голову Центральної виборчої комісії, голова Конституційного Суду й інших осіб, списки яких голова парламенту узгоджує з новообраним президентом і головою КС. На урочисте засідання запрошені всі президенти України, за винятком Віктора Януковича.

Відповідно до закону про регламент Ради, урочисте засідання відкриває спікер парламенту або його заступники. Головуючий на засіданні надає слово голові ЦВК, яка оголошує результати виборів. Потім для приведення президента до присяги запрошують на трибуну голову Конституційного Суду, який повідомляє про виконання новообраним президентом усіх конституційних вимог щодо несумісності з посадою президента України і відсутності інших обставин, які унеможливлюють складення ним присяги.

Голова КС запрошує до трибуни новообраного президента, вручає йому текст присяги українському народові, визначений Конституцією України. Українською мовою він звучить так: "Я, (ім'я та прізвище), волею народу обраний Президентом України, заступаючи на цей високий пост, урочисто присягаю на вірність Україні. Зобов'язуюсь усіма своїми справами боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу, обстоювати права і свободи громадян, Додержуватися Конституції України і законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників, підносити авторитет України в світі".

Новообраний президент України, поклавши руку на Конституцію, проголошує присягу українському народу, підписує її текст і передає голові КС. Також, за традицією, що склалася, другу руку під час складання присяги президент кладе на Пересопницьке Євангеліє.

Після присяги голова КС оголошує про те, що новообраний президент, відповідно до ст. 104 Конституції України, вступив на посаду.

Далі голова ЦВК вручає новообраному президенту посвідчення президента України, а голова КС України вручає йому офіційні символи влади президента України: булаву, гербову печатку і знак у вигляді орденського ланцюга. Потім президент України з трибуни Ради виступає зі зверненням до українського народу.

Після урочистої церемонії новообраний президент візьме участь у церемонії представлення командувачів видами Збройних сил України та церемонії підняття Державного прапора України.

Нагадаємо, у зв'язку з інавгурацією в Києві обмежать рух на 19 вулицях. Напередодні Зеленський запросив усіх охочих у Маріїнський парк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram