ГоловнаПолітика

Порошенко затвердив план заходів у рамках курсу України на ЄС і НАТО

Найближче завдання - підготовка змін до закону про СБУ.

Порошенко затвердив план заходів у рамках курсу України на ЄС і НАТО
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко затвердив план заходів щодо реалізації стратегічного курсу України на набуття повноправного членства в Євросоюзі й НАТО.

Про це йдеться в указі №155/2019 від 20 квітня.

План складається з 31 пункту, які розплановано на 2019 і 2020 роки.

Найближче за часом завдання - забезпечити розробку законопроекту про внесення змін до закону "Про Службу безпеки України". Він має бути готовий уже в червні 2019 року.

Також на 2019 рік заплановано: розробку пропозицій щодо перегляду Угоди про асоціацію; розширення джерел і способів залучення міжнародної допомоги; проведення консультацій про можливу участь України в рамковій програмі "Горизонт Європа"; перемови про участь України в операціях ЄС із врегулювання криз; участь України в проектах Європейського оборонного фонду, PESCO (Постійне структуроване співробітництво) і CARD (Координований річний огляд оборони); розширення співпраці з ЄС у сферах протидії дезінформації.

Також цього року передбачається напрацювати пропозиції про розширення участі України у виконанні програми НАТО "Наука заради миру"; забезпечити підготовку візиту в Україну делегації Північноатлантичної ради НАТО; підготовку й подачу пропозицій про звернення стосовно Плану дій щодо членства в НАТО; розробити концепцію програми психосоціальної адаптації учасників бойових дій.

2020 року Україна планує напрацювати нові форми співробітництва в рамках "Східного партнерства"; відкрити філію Коледжу Європи і Європейської школи "Східного партнерства"; обговорити з НАТО питання про приєднання до Програми розширених можливостей; налагодити прямі держзакупівлі оборонного призначення за імпортом; розробити проект автономної військової бази на сході України і військово-морської бази на узбережжі Азовського моря.

Деякі пункти не мають дедлайну і передбачають постійне виконання (наприклад, діалог з ЄС або перехід до прямих імпортним закупівель продукції оборонзамовлення).

Нагадаємо, 7 лютого 2019 року Верховна Рада внесла зміни до Конституції України, які закріплюють курс країни на набуття повноправного членства в Європейському Союзі й НАТО, а також виключили з неї норму про можливість оренди іноземною державою військових баз в Україні.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram