ГоловнаПолітика

Депутати пропонують повернути Степану Бандері звання Героя України

Лідеру ОУН уже присвоювали це звання 2010 року.

Депутати пропонують повернути Степану Бандері звання Героя України
Факельное шествие в честь Степана Бандеры
Фото: Макс Требухов

У Верховній Раді зареєстровано проект постанови №9368 про звернення до президента щодо присвоєння Степану Бандері звання Героя України посмертно.

Як повідомляють на сайті парламенту, ініціаторами виступили нардепи Максим Бурбак (фракція "Народний фронт"), Ярослав і Богдан Дубневичі (Блок Петра Порошенка), Андрій Кіт (фракція БПП), Михайло Бондар (фракція "Народний фронт"), Юлій Мамчур (фракція БПП), Михайло Гаврилюк (фракція "Народний фронт") та інші.

Тексту проекту на сайті ще немає.

Зазначимо, що 22 січня 2010 року Президент Віктор Ющенко удостоїв Степана Бандеру звання Героя України.

Нагадаємо, 2 квітня 2010 року Донецький окружний адмінсуд позбавив Бандеру цього звання, оскільки він не був громадянином України. У серпні 2011 року Вищий адміністративний суд залишив це рішення чинним.

У жовтні 2017 року Львівська обласна рада звернулася до Петра Порошенка з проханням повернути Бандері та головнокомандувачу Української повстанської армії Роману Шухевичу звання Героя України.

Степан Бандера народився 1909 року в селі Старий Угринів (нині Калуський район Івано-Франківської області) в родині місцевого священика. У 1940 році він очолив Організацію українських націоналістів.

Бандеру поховано на кладовищі в Мюнхені. Після декількох актів вандалізму пропонувалося перепоховати його останки в Україні. Цю ідею підтримав міністр закордонних справ Павло Клімкін.

У 2016 році Московський проспект у Києві перейменували на проспект Бандери.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram