ГоловнаПолітика

Ієрархи УПЦ МП заявили Порошенкові про тиск з боку Москви

Президент пообіцяв захищати право священнослужителів і мирян на вільний вибір церковної юрисдикції.

Ієрархи УПЦ МП заявили Порошенкові про тиск з боку Москви
Фото: пресс-служба Порошенко

Ієрархи Української православної церкви Московського патріархату на зустрічі з президентом Петром Порошенком заявили про безпрецедентний тиск Москви.

Про це повідомив у Фейсбуці прес-секретар президента Святослав Цеголко.

"Російський сценарій учора було зірвано. Представники групи архієреїв УПЦ МП, які підтримують звернення до Вселенського патріарха про надання автокефалії, зустрілися в Українському домі з президентом України", - написав він.

Цеголко зазначив, що Порошенко повідомив ієрархам про свої переговори з Вселенським патріархом Варфоломієм, про угоду між Україною та Константинопольським патріархатом, і про готовність Вселенського Престолу сприяти проведенню об'єднавчого Собору.

Владики розповіли президентові про безпрецедентний тиск Москви, який чиниться на тих єпископів УПЦ МП, котрі готові приєднатися до створення єдиної церкви.

Порошенко, своєю чергою, запевнив, що Україна захищатиме право священнослужителів і мирян на вільний вибір церковної юрисдикції. Він також повідомив, що Вселенський патріарх гарантує повний канонічний захист прихильникам автокефалії в Україні.

Нагадаємо, у вівторок увечері Порошенко провів закриту зустріч з частиною ієрархів УПЦ МП в "Українському домі".

Зустріч повинна була відбутися вдень, проте в запланований час вона не почалася, оскільки ієрархи УПЦ МП в цей самий час проводили в Києво-Печерській лаврі засідання Собору єпископів.

Собор УПЦ МП вирішив, що не буде об'єднуватися з іншими православними церквами й оголосив про розрив відносин з Вселенським патріархом. Це рішення, втім, було формальним, оскільки раніше його вже прийняла Російська православна церква, частиною якої є УПЦ МП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram