ГоловнаПолітика

УПЦ КП спростувала інформацію про заборону участі Філарета у виборах глави помісної церкви

У Московському патріархаті запевняють, що існує відповідне розпорядження Константинополя.

УПЦ КП спростувала інформацію про заборону участі Філарета у виборах глави помісної церкви
Евстратий (Зоря)
Фото: Макс Требухов

Жодної заборони на участь Патріарха Філарета у виборах глави Нової Української Православної церкви з будь-якої сторони немає і не може бути.

Про це у відповідь на заяву представника УПЦ МП митрополита Антонія повідомив прес-секретар УПЦ КП архієпископ Євстратій Зоря, назвавши заяву УПЦ МП "черговим московським інформаційним вкиданням".

"Очевидна мета - ускладнити ситуацію, посіяти спори, перешкодити процесу, який зараз підходить до успішного завершення", - зазначив Зоря.

Він додав, що процес підготовки до Об'єднавчого Собору триває.

"Бути кандидатом чи ні, тобто погодитися прийняти висунення або відмовитися - особисте канонічне і статутне право Патріарха Філарета. Жодної заборони на висунення з будь-якої сторони немає і не може бути. Є обмін думками як частина нормального процесу, спрямованого на досягнення спільної мети - кращого майбутнього Церкви в Україні", - зазначив архієпископ.

Він наголосив, що виборчий процес і висунення кандидатур відбуваються тільки на Соборі.

"Тож всі розмови до Собору відбуваються в контексті обговорення можливостей. Як... предстоятель Київського Патріархату, Святійший Філарет завжди брав і бере до уваги різні рекомендації, думки і погляди, аналізує їх та ухвалює рішення як краще для Церкви. Немає жодних підстав вважати, що цього разу буде інакше. Москва хотіла б перешкодити йому в цій справі, спонукати до помилкових рішень - ось і сіє сумніви, поширює чутки", - додав Зоря.

Також він зазначив, що варто довіряти тільки офіційним заявам про процес, які поширюються від Вселенського Патріархату та Патріарха Варфоломія, або від Київського Патріархату та Патріарха Філарета, а також від повноважних представників президента України і від нього особисто.

Нагадаємо, раніше в УПЦ МП заявили про існування вказівки Константинополя про те, що у виборах глави Помісної церкви не повинні брати участі лідери УПЦ КП і УАПЦ - Філарет Денисенко і Макарій Малетич.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram