ГоловнаПолітика

Порошенко нагадав про роль Тимошенко у підвищенні ціни на газ

Зобов'язання датоване 2008-м, коли Гройсман "займався трамваями і ЖЕКами".

Порошенко нагадав про роль Тимошенко у підвищенні ціни на газ
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко заявив, що підвищення цін на газ в Україні відбулося в рамках виконання меморандуму з Міжнародним валютним фондом, підписаним ще 2008 року.

"Уряд прийняв рішення підвищити тарифи для того, щоб продовжити з Міжнародним валютним фондом. Нинішній стан економіки дозволив би Україні обійтися і без запозичень. Якби не пікові рахунки за старими кредитами", - заявив він у понеділок, коментуючи рішення Кабміну від 19 жовтня про підвищення ціни на 23,5%.

Порошенко підкреслив, що найбільше "нахапали кредитів" ті політичні сили, які найгучніше "захищають просту людину".

Президент нагадав, що йдеться про 54 млрд доларів, які Україна позичила у 2007-2013 роках.

"Не зайве буде нагадати, що зобов'язання врівноважити внутрішні ціни на газ із ціною імпортного газу Україна взяла, коли Гройсман ще був мером Вінниці і займався трамваями та ЖЕКами. Меморандум з Міжнародним валютним фондом був підписаний 31 жовтня 2008 р. Фонд тоді очолював Домінік Стросс-Кан, а хто в той час був прем'єр-міністром - дуже легко подивитися на Вікіпедії", - сказав Порошенко, маючи на увазі Юлію Тимошенко.

Президент підкреслив, що Україна не може не виконати цього зобов'язання.

У той самий час Порошенко доручив уряду розширити програму субсидій.

"Як президент я поставив урядові дуже жорстку вимогу - ми повинні захищати людей, розширювати програму субсидій, збільшити кошти на виконання цієї програми, щоб від зростання тарифів не постраждали найменш захищені верстви населення та взагалі будь-хто, для кого це підвищення є критичним", - зазначив Порошенко.

Президент наголосив, що під час попереднього підвищення ціни на газ витрати для найменш захищених прошарків населення вдалося компенсувати за допомогою субсидій.

Нагадаємо, що з 1 листопада ціну на газ для населення буде підвищено на півтори гривні - до 8,55 грн за кубометр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram