ГоловнаПолітика

Білорусь відмовилася обмінювати українця Шаройка, але може помилувати його

"У нас є докази, що він кадровий співробітник і збирав відомості".

Білорусь відмовилася обмінювати українця Шаройка, але може помилувати його
Павел Шаройко во время допроса
Фото: стопкадр видео

Білорусь відмовилася обмінювати українського журналіста Павла Шаройка, засудженого за звинуваченням у шпигунстві, але може помилувати його.

Про це сказав голова КДБ Білорусі Валерій Вакульчик, пише TYT.by.

"Щодо Шаройка, то маємо докази - і ми їх вам надавали, у нас на руках є завдання, які він отримував кілька років, є докази, що він кадровий співробітник і збирав відомості, через ваших колег, до речі, збирав", - заявив він журналістам.

В Україні за шпигунство заарештовано білоруса Юрія Політику, але в білоруському КДБ стверджують, що Політика шпигуном не є, а тому обмін його на Шаройка був би нерівноцінним.

У той самий час Вакульчик сказав, що розглядається питання помилування Шаройка.

Нагадаємо, акредитований в Білорусі кореспондент "Українського радіо" Шаройко був затриманий 25 жовтня 2017 року за звинуваченням в шпигунстві. У травні 2018 року Шаройка засудили на 8 років.

У КДБ Білорусі заявили, що Шаройко є співробітником кадрового апарату військової розвідки України і працював у Білорусі під прикриттям. За інформацією КДБ, він "створив агентурну мережу з громадян Білорусі, які за грошову винагороду виконували його завдання зі збору відомостей розвідувального характеру у військово-політичній сфері". Його діяльність нібито координував співробітник головного управління розвідки Міноборони України Скворцов, який діяв під прикриттям посади радника українського посольства в Мінську.

Міністерство оборони України інформацію КДБ спростувало.

Громадянина Білорусі Юрія Політику затримали в червні 2017 року Україна за підозрою в шпигунстві. Він цікавився в українських ветеранів АТО воюючими на Донбасі білорусами, а також наявністю в ЗСУ протитанкових ракет і їх характеристиками. Його затримали під час виїзду в Білорусь з флешкою із секретною картою.

Сам Політика свою причетність до шпигунської діяльності заперечує і запевняє, що всі свідчення давав під тортурами, ніколи не працював на білоруський КДБ, не збирав секретні відомості для Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram