ГоловнаПолітика

Закон про продовження особливого статусу Донбасу набув чинності

Закон оприлюднено в "Голосі України", і він набуває чинності з дня опублікування.

Закон про продовження особливого статусу Донбасу набув чинності
Фото: Макс Требухов

Продовження дії Закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" до 31 грудня 2019 року включно набуло чинності.

У п'ятницю закон оприлюднили в офіційній газеті Верховної Ради "Голос України", і він набуває чинності з дня опублікування.

Закон про особливий порядок самоврядування діє з 18 жовтня 2014 року і продовжується парламентом уже вдруге. При цьому чинності набула тільки ст. 1 закону, яка передбачає тимчасове запровадження особливого порядку в окремих районах (містах, селищах і селах) Донбасу, визначених рішенням Ради.

Решта статей закону набудуть чинності виключно після виконання низки певних умов, включно з виведенням всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України.

Нагадаємо, Україна прийняла закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО восени 2014 року, але внесла в нього зміни навесні 2015 року, які не дозволили йому запрацювати. Законом передбачено, що положення про особливий статус набудуть чинності після проведення в ОРДЛО демократичних виборів і виведення найманців. При цьому термін дії закону був обмежений трьома роками.

У четвер, 4 жовтня, Рада продовжила дію закону до кінця 2019 року. Того ж дня його підписав президент.

Коментуючи прийняття Радою цього закону, спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер закликав РФ скасувати "вибори" на окупованих територіях Донбасу і підкреслив, що Україна неодноразово виконувала свою частину імплементації Мінських угод, тепер свої зобов'язання повинна виконати Росія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram