ГоловнаПолітика

Військові засекретили акт досліджень щодо "Молота"

Павловський і Чорновол обіцяли, що результати перевірки сплаву будуть публічними.

Військові засекретили акт досліджень щодо "Молота"
Военнослужащие 72-й бригады протестировали отечественные минометы 'Молот' еще в августе 2016 и обнаружили ряд недостатков
Фото: censor.net.ua

Акт досліджень металу, проведених на базі НТУУ КПІ їм. Сікорського після слідчого експерименту з підривом міномета "Молот", засекречено.

Про це LB.ua повідомили в Центральному науково-дослідному інституті озброєння та військової техніки ЗСУ.

"Вивчення уламків зазначених мінометів щодо їх фізико-механічних властивостей і визначення хімічного складу матеріалу проводилося на дослідницькій базі Національного технічного університету України “КПІ ім. Сікорського", результати надані на адресу Інституту у вигляді акта проведених досліджень. Документ має гриф "таємно", згідно зі Зводом відомостей, що становлять державну таємницю, затвердженим наказом СБУ №440 від 12.08.2005", - йдеться у відповіді Інституту на запит LB.ua.

Нагадаємо, 6 липня через розрив міномета "Молот" на Рівненському полігоні загинули троє військовослужбовців, ще дев'ять отримали поранення. Президент Петро Порошенко доручив міністру оборони Степану Полтораку і начальнику Генштабу ЗСУ Віктору Муженку доповісти про підсумки розслідування інциденту, а також розпорядився призупинити використання цих мінометів у зоні АТО.

Також було вирішено провести слідчий експеримент, для якого Міноборони подало два міномети "Молот" з тієї самої заводської партії, що і міномет, який призвів до загибелі військовослужбовців. Після завершення експерименту Міноборони заявило, що "Молот" вибухнув через подвійне заряджання.

Міністр оборони Степан Полторак також доручив провести додаткову експертизу на базі науково-дослідної лабораторії Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського".

12 липня після засідання комітету Верховної Ради з питань безпеки і оборони заступник міністра оборони Ігор Павловський і депутат Тетяна Чорновол пообіцяли журналістам, що інформація за результатами експертизи сплаву металу міномета "Молот" буде публічною.

"Безумовно, вони будуть оприлюднені", - відповідав Павловський кореспонденту LB.ua на запитання, чи будуть оприлюднені результати експертизи сплаву металу міномета.

Таку ж обіцянку дала член оборонного комітету Тетяна Чорновол.

"Немає ніяких приводів, жодного факту ставити під сумнів сплав металу. Взагалі немає жодного факту, крім невідомих записів без жодної аргументації, але оскільки ці записи без жодної аргументації є, звичайно, буде проведена експертиза сплаву металу. В рамках кримінальної справи без цього ніяк не обійтися", - сказала Чорновол кореспонденту LB.ua цього самого дня.

На уточнювальне запитання, чи будуть результати цієї експертизи оприлюднені у повному обсязі, Чорновол відповіла: "Звичайно, звичайно".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram