ГоловнаПолітика

Профільний комітет Ради вимагає розслідування проти голови ДБР

Роман Труба на засідання комітету не прийшов.

Профільний комітет Ради вимагає розслідування проти голови ДБР
Фото: Макс Требухов

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності вирішив звернутися в правоохоронні органи з проханням провести перевірку щодо голови Державного бюро розслідувань Романа Труби. Депутати не виключають, що він міг скоїти кримінальний злочин, відмовившись призначити на посади в Бюро 27 переможців конкурсу.

Таке рішення ухвалили на засіданні комітету в середу, передає кореспондент LB.ua.

Сам Труба перебував на засіданні іншого комітету парламенту, що обурило депутатів. "Я вважаю, що це неповага до Верховної Ради", - сказав голова комітету Андрій Кожем'якін.

Пізніше Труба сказав, що отримав запрошення на засідання правоохоронного комітету тільки ввечері у вівторок, а комітет з питань запобігання корупції надіслав своє запрошення раніше. Тому він підготував юридичне пояснення свого рішення і послав на засідання своїх заступників.

Замість Труби на засідання прийшли його заступники Ольга Варченко і Олександр Буряк. Також з'явився голова зовнішньої конкурсної комісії ДБР Роман Майданик.

Члени парламентського комітету розкритикували рішення Труби, у тому числі за те, що директор Бюро ухвалив його одноосібно. Жоден з депутатів не висловився на його підтримку.

Проти рішення Труби виступила навіть його заступниця Ольга Варченко. Вона заявила, що "з нами це питання не обговорювалося, це рішення приймалося директором". Варченко додала, що, на її думку, переможців конкурсу потрібно призначити.

Нагадаємо, 18 липня зовнішня конкурсна комісія при ДБР вибрала 27 чиновників на керівні посади в Бюро. Саме ці люди разом із раніше обраним керівництвом ДБР мали стати кістяком нового органу.

17 липня, за день до того, як комісія мала визначитися з переможцями на керівні посади в ДБР, депутат Сергій Лещенко опублікував у фейсбуці список майбутніх переможців. Він написав, що посади ДБР між собою "роздерибанили" міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, депутат Сергій Ківалов, перший заступник СБУ Павло Демчина і бізнесмен, "сірий кардинал" партії "Свобода" Ігор Кривецький ("Пупс").

28 серпня стало відомо, що Труба відмовився призначати цих людей. В інтерв'ю LB.ua він сказав, що формально відмовив не в призначенні, а тільки в розгляді подання на призначення. Таке рішення він ухвалив у зв'язку з неповним пакетом документів, а саме - з відсутністю даних перевірки на поліграфі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram