ГоловнаПолітика

СБУ викрила угруповання, що видавали паспорти членам ІДІЛ

Для цього організатори налагодили скупку в АР Крим паспортів громадян України.

Співробітники Служби безпеки України блокували схему, яка дозволяла терористам "Ісламської держави "(ІДІЛ) отримувати українські паспорти для виїзду в країни Європи.

Про це йдеться на сайті СБУ.

"Від іноземних партнерів нами отримана інформація про затримання в країнах Європи п'яти осіб, причетних до діяльності міжнародних терористичних угруповань, у яких виявлені паспорти громадян України для виїзду за кордон з елементами підробки", - повідомив на брифінгу в четвер у Києві заступник голови СБУ Віктор Кононенко.

Фото: СБУ

Під час проведення спільного з Генеральною прокуратурою України розслідування було встановлено, що виявлені бланки вважаються офіційно знищеними одним з регіональних органів Державної міграційної служби України. "Надалі правоохоронці встановили місцезнаходження лабораторії, в якій вони перероблялися", - зазначив Кононенко.

Під час проведення за сприяння керівництва ДМС санкціонованих обшуків в будівлі міграційного підрозділу співробітники СБУ вилучили 151 бланк паспортів, який всупереч вимогам законодавства не був знищений, 45 актів на знищення анульованих паспортів і 8 заяв-анкет, які використовувалися для підробки паспортів.

За місцем проживання учасників угруповання правоохоронці виявили велику кількість обладнання і засобів для підробки посвідок на постійне/тимчасове проживання, дипломів про вищу освіту, довідок, дата-штампів. Зловмисник також зберігав 5 кліше міграційної служби, 8 кліше міграційних органів РФ, 13 бланків дипломів іноземних вищих навчальних закладів, 88 печаток вітчизняних вузів і 9 дата-штампів Державної прикордонної служби України.

В кінці лютого 2018 року Служба безпеки викрила діяльність іншої організованої групи, яка спеціалізувалася на легалізації на території України іноземних громадян. "Вони є жителями країн з підвищеною терористичною загрозою, серед них встановлені члени терористичної організації "ІДІЛ", - зазначив В.Кононенко.

Оперативники спецслужби задокументували, що легалізація іноземців забезпечувалася через виготовлення біометричних паспортів громадян України для виїзду за кордон на підставі підроблених внутрішніх паспортів. Для цього організатори налагодили скупку в АР Крим паспортів громадян України, які потім підробляли під конкретного замовника. "На підставі підробленого документа на території нашої країни виготовлявся реальний паспорт громадянина України для виїзду за кордон", - наголосив він.

Фото: СБУ

Правоохоронці встановили чотирьох осіб, причетних до організації каналу, і виявили лабораторію, де здійснювалася підробка документів. Під час санкціонованих обшуків співробітники СБ України вилучили 8 "дата-штампів" про перетин кордонів ЄС, 10 міграційних карток однієї з країн СНД, 15 віз арабських держав, 4 штампи Державної міграційної служби, 8 паспортів громадян України - жителів АР Крим - 32 довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб і обладнання для виготовлення підроблених документів.

Троє зловмисників активно співпрацюють зі слідством, четвертий перебуває на території АР Крим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram