ГоловнаПолітика

Порошенко не хотів би депортації Саакашвілі

Президент вважає, що не має права вирішувати, чи виганяти політика з України.

Порошенко не хотів би депортації Саакашвілі
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко заявив, що рішення, чи депортувати екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі, повинні приймати міграційна і прикордонна служби України. При цьому президент України заявив, що не хотів би депортації Саакашвілі.

"Пан Саакашвілі не є українським громадянином. Він також не український політик, адже, за нашим законодавством, політикою можуть займатися тільки українські громадяни. Він порушив українське законодавство. Він засуджений у Грузії. Не президент повинен вирішувати, що з ним станеться. Він міг би бути депортований, незважаючи на те, що я цього зовсім не хотів би. Але це справа Державної міграційної служби і прикордонних органів. Я не хочу впливати на це", - сказав Порошенко в інтерв'ю австрійському виданню Profil.

Нагадаємо, Україна отримала від Грузії запит на екстрадицію Саакашвілі ще кілька місяців тому. В середині минулого місяця Мін'юст продовжив термін екстрадиційної перевірки до завершення розгляду в судах справ про позбавлення його громадянства України і відмову в статусі біженця.

5 лютого Київський апеляційний адміністративний суд відхилив апеляцію Саакашвілі, в якій той просив переглянути рішення Державної міграційної служби відмовити йому в статусі біженця. Рішення набуло чинності, захист збирається подавати касацію.

Міністр юстиції Павло Петренко заявив, що для екстрадиції Саакашвілі після рішення Київського апеляційного адміністративного суду "немає жодних юридичних перешкод".

16 лютого Верховний Суд України продовжить розглядати позов Саакашвілі до президента Петра Порошенка про незаконність позбавлення екс-президента Грузії громадянства України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram