ГоловнаПолітика

Держадвоката було надано Януковичу законно, - Генпрокуратура

Права екс-президента на повноцінний захист у суді були забезпечені.

Держадвоката було надано Януковичу законно, - Генпрокуратура
Фото: www.segodnya.ua

Генеральна прокуратура заперечує порушення під час ухвалення Печерським судом рішення про проведення заочного розслідування щодо екс-президента Віктора Януковича у справі про організацію розстрілів активістів Євромайдану.

Про це заявив на брифінгу прокурор Денис Іванов.

Іванов і його колеги Яніс Симонов і Олексій Донський підкреслили, що державний адвокат був законно залучений до цього процесу, а представники адвокатських об'єднань Aver Lex і GORO legal не мали права представляти інтереси клієнта на засіданні 7 лютого, на якому було винесено рішення про заочне розслідування.

Тож права Януковича на повноцінний захист у суді були забезпечені.

"Окремий розділ Кримінального процесуального кодексу передбачає - це прямий обов'язок, імперативна для судді, якщо підозрюваний не забезпечив участь свого захисника в розгляді клопотання, такі заходи повинен здійснити суд. 11 грудня 2017 року було винесено рішення про призначення державного захисника з регіонального центру надання вторинної правової допомоги в місті Києві", - підкреслив Іванов.

Прокурори також зазначили, що в подальшому Янукович обмежив повноваження своїх адвокатів виключно оскарженням рішень суду про призначення держзахисника. Вони також зазначили, що адвокати від об'єднання Aver Lex могли продовжувати відстоювати права свого клієнта в суді, однак вони пропустили 15 судових засідань.

Протягом засідань 7 лютого платний захисник Януковича все ж з'явився в зал суду і почав вимагати відсторонення від участі в засіданні державного захисника.

Таке рішення має приймати регіональний центр надання вторинної правової допомоги. У зв'язку з тим, що відповідного рішення не було, держзахисник продовжив участь у засіданні.

"Тож права Януковича на захист жодним чином не були обмежені, а доказів було достатньо для винесення рішення про проведення заочного розслідування", - відзначають прокурори.

Нагадаємо, 7 лютого Печерський суд дозволив заочне розслідування проти Януковича у справі про розстріли на Майдані. Екс-президента підозрюють в організації перевищення влади і службових повноважень працівниками правоохоронних органів на Майдані, що призвело до масових жертв серед мітингувальників. Також йому інкриміновано організацію умисних убивств на Майдані 19-20 лютого 2014 року і теракту 20 лютого на вулиці Інститутській. Разом з Януковичем у цій справі підозрюють екс-голову МВС Віталія Захарченка, його заступника Віктора Ратушняка, екс-голову Служби безпеки України Олександра Якименка, його першого заступника Володимира Тоцького і колишнього заступника начальника - начальника міліції громадської безпеки ГУ МВС у Києві Петра Федчука.

В Оболонському районному суді Києва також розглядають ще одну справу проти Януковича - про державну зраду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram