ГоловнаПолітика

Націоналісти вийшли в Києві на смолоскипну ходу на честь Бандери (додано фото)

Такі акції проводять щорічно з нагоди дня народження лідера ОУН.

У Києві увечері 1 січня розпочалася смолоскипна хода на честь Степана Бандери. Такі акції проводять українські націоналісти щорічно з нагоди дня народження колишнього лідера ОУН (2014, 2015, 2016, 2017).

Як повідомляє кореспондент LB.ua, до 18:00 на ходу зібралося близько тисячі осіб. Переважно це представники "Правого сектору", "Свободи" і "Національного корпусу".

За оцінками Національної поліції, на ходу зібралося "кілька сотень людей", потім провели переоцінку і заявили, що в колоні йшло близько 1000 осіб. Представників поліції - приблизно сто осіб. Вони супроводжують колону і спостерігають за порядком, щоб не допустити провокацій і порушень.

Фото: Олександр Рудоманов
Фото: Олександр Рудоманов

Маршрут ходи: Володимирська вулиця - спуск бульваром Шевченка - Хрещатик - Майдан Незалежності.

За даними Національної поліції України, ходи на честь Бандери були організовані не тільки в столиці, а й у 19 інших регіонах України. Заявлене число учасників - 8400 осіб.

Бандера був одним з лідерів Організації українських націоналістів (ОУН) у 1930-1940-х роках. Під контролем ОУН діяла Українська повстанська армія, в роки Другої світової війни воювала проти радянських і німецьких військ. Бандера, заарештований німецькою владою 1941 року, після закінчення війни опинився в Західній Німеччині, де 1959 року був убитий агентом КДБ.

У 2010 році указом президента Віктора Ющенка Бандері було присвоєно звання Героя України. Після зміни влади і приходу Віктора Януковича суди скасували це рішення на підставі того, що Бандера не був громадянином України.

У 2016 році в Києві з'явився проспект Степана Бандери.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram