ГоловнаПолітика

Президент підписав зміни до Бюджетного та Податкового кодексів

Документ набуває чинності з 1 січня 2018 року. 

Президент підписав зміни до Бюджетного та Податкового кодексів
Фото: Пресс-служба президента Украины

Президент Петро Порошенко підписав закони, які вносять зміни до Бюджетного та Податкового кодексів для забезпечення збалансованості бюджетних надходжень наступного року.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

"Президент Петро Порошенко підписав Закон України № 2233-VIII "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України" і Закон України № 2245-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2018 році". Відповідні закони входять в бюджетний пакету законодавчих актів", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що документом № 2233-VIII створюються умови для стабільного функціонування бюджетної системи та забезпечення реалізації медичної та освітньої реформ. Законом передбачено уточнення порядку формування та виконання місцевих бюджетів, міжбюджетних взаємовідносин між державним і місцевими бюджетами. А також порядок фінансового забезпечення охорони здоров'я та освіти, соціального захисту громадян; створення Державного фонду розвитку водного господарства та удосконалення положень про діяльність Державного дорожнього фонду. 

Документ набуває чинності з 1 січня 2018 року, крім підпункту 5 пункту 37 розділу I зазначеного Закону, який набуває чинності з дня, наступного за днем опублікування.

Змінами до Податкового кодексу передбачено вирішення питання про блокування податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, здійснення індексації ставок податків, установлених в абсолютних значеннях.

Крім того, забезпечується внесення змін до правила безмитного ввезення товарів на територію України, зокрема в міжнародних поштових та експрес-відправленнях; впроваджується ряд стимулювальних і преференційних норм, серед інших про надання пільг за окремими видами діяльності й на певні види продукції; регулюється питання індексації нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та інше. 

Як зазначається, реалізація цього закону створить умови для забезпечення збалансованості бюджетних надходжень 2018 року, зокрема за рахунок збільшення ставок окремих податків, визначених в абсолютних значеннях, виконання зобов'язань України перед ЄС про поступове підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби, стимулювання підприємницької діяльності та лібералізації умов ведення бізнесу, захисту прав платників податків і посилення відповідальності посадових осіб  органів контролю за порушення прав суб'єктів господарювання.

Закон набуває чинності з 1 січня 2018 року, крім визначених законом пунктів, які вступають у дію з дня, наступного за днем опублікування, з 1 липня 2018 року, 1 січня 2019 і з 1 січня 2025 року.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram