ГоловнаСвіт

Загострення протестів в Ірані: горять урядові будівлі, двох демонстрантів убито

Протести в країні тривають вже четвертий день.

Загострення протестів в Ірані: горять урядові будівлі, двох демонстрантів убито
Протесты в Иране
Фото: EPA\UPG

Під час антиурядових протестів в Ірані, які охопили країну цього четверга після сильного здорожчання продуктів, загинули два демонстранти, кілька десятків осіб заарештовано. Про це пише Reuters.

На відео з міста Доруд, опублікованому в соціальних мережах, видно двох молодих людей, які лежать нерухомо на землі, залиті кров'ю, а голос за кадром говорить, що вони були застрелені поліцією. Як зазначає агентство, цей відеозапис, як і інші, опубліковані під час нинішньої хвилі протесту, неможливо негайно перевірити. Інші протестувальники на відео скандували: "Я вб'ю всіх, хто убив мого брата!".

На іранському телебаченні заявили, що демонстранти були застрелені "іноземними агентами".

Протести проходять у близько 40 містах країни. Демонстранти підпалюють автомобілі та мотоцикли поліції, скандуючи гасла "смерть диктатору", маючи на увазі Верховного лідера країни Алі Хаменеї, правоохоронці у відповідь застосовують силу.

Фото: EPAUPG

В Араці протестанти підпалили штаб-квартиру проурядової організації Басідж, що входить до складу Корпусу Вартових Ісламської революції. В Кашані мітингувальники спалили будівлю міської прокуратури. У Ераці і Доруді протестувальники спробували взяти штурмом штаб-квартиру місцевого генерал-губернатора.

Хвиля антиурядових демонстрацій, спричинена невдоволенням економічними труднощами і корупцією, стала найбільшою з 2009 року, коли в країні відбулися заворушення, які спровокували переобрання президента Махмуда Ахмадінежада.

Суботні протести збіглися з організованими державою мітингами на підтримку чинної влади і приуроченим до восьмої річниці придушення протестів 2009 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram